ČUDESNI NASTUP

Mala Hrvatica (14) šokirala žiri njemačkog ‘The Voicea‘: ‘Ne možemo vjerovati što si sad izvela...‘

Na Tik Toku je skupila 6 milijuna pogleda, a snimka nastupa odmah je iskočila na You Tubeu. U žiriju su se hvatali za glavu

Emma Filipović

- Na trenutke mi se čini da ovo sve sanjam i da se ne događa u stvarnosti, kaže nam 14-godišnja Emma Filipović, koja je prošlog vikenda na ‘audiciji na slijepo‘ u roku od 30 sekundi ‘prisilila‘ žiri njemačkog showa Voice Kids da stisnu crvene gumbe i okrenu se prema njoj te je izazvala silne ovacije publike. Dugokosa vesela djevojka u ružičastoj hoodici i širokim trapericama pokorila je toga dana berlinski studio, te dobila doslovno milijune pozitivnih komentara na društvenim mrežama. Njezini roditelji Žaklina i Zoran te brat Daniel bili su iza pozornice i sami iznenađeni energičnom izvedbom Eminemovog hit singla ‘Mockingbird‘ svoje miljenice, a baka i djed su se rasplakali.

Već je drugi dan Emmin nastup bio prvi u trendingu na njemačkom YouTube-u, a na Tik Toku samo jedan njezin video ima više od 6 milijuna pregleda.

- Ova djevojka je čarobna... Pokazala je kako se rapa... Kako dijete može biti toliko kul?... Naježila sam se od glave do pete. Ova mala je bolja od Eminema, samo su neki od komentara nakon treće epizode ove sezone Voicea u kojem nastupa i ‘naše gore list‘. U prvoj fazi natjecanja ima ih ukupno šest, a onda najbolji, pa tako i Emma, idu dalje.

Ova iznimna djevojka živi u Beču, ali je hrvatskog porijekla i ovaj Uskrs će provesti kod bake Ane i djeda Mire u obiteljskoj kući u Selcu, ispričali su nam u ponedjeljak njezini roditelji.

- I mi smo je sad prvi put vidjeli na pozornici pod reflektorima, inače pjeva doma u sobi. Ostali smo bez teksta. Moćna je. Ona se tamo osjeća ispunjeno. To je njezin san koji se ostvario i mi smo svi doma presretni, kaže nam njezina mama Žaklina.

Član žirija Alvaro Soler, poznati njemački pjevač, pozvao je Emmu na bis te su skupa otpjevali istu pjesmu i još jednom oduševili publiku. Djevojka je bila nevjerojatno samouvjerena, a ako je i imala tremu, jako ju je dobro skrivala.

image

Emma Filipović

Posebno je uzbudljiv bio sam Emmin dolazak na Blind Audition (audiciju na slijepo). SAT1 produkcija ju je iznenadila u Beču i uvjerili su je da ju vode na casting za filmsku ulogu, a u stvari je dobila poziv za Blind Audition showa Voice.

- Probaj zamisliti da stojiš ispred ogromnih vrata, jako uzbuđena, ona se otvaraju, ti staješ uz mikrofon, a ispred tebe su četiri velike stolice. Draga Emma, dobila si pozivnicu u Voice Kids, rekla joj je voditeljica.

Kad je otkrila o čemu se radi djevojka je doslovno počela skakati od sreće.

image

Emma Filipovic

Svi se nastupi tijekom audicije snimaju prije, a mlada talentirana pjevačica još nije odlučila s čime će iduće nastupiti.

U Berlinu je bila u pratnji obitelji i sve su ih fascinirali ogromni studiji, velika produkcija i iznimna profesionalnost.

Natjecatelji dobiju svoje koreografe, ali Emma je sve sama pripremila, željela je da sve bude onako kako je zamislila. Nekoliko puta su išli na probe, imala vokalne treninge te su je s odličnim savjetima uputili kako da bude što bolja, priča nam mama Žaklina.

image

Emma Filipović u Voice Kids u Njemačkoj

Voice Kids Njemačka/

U žiriju njemačkog talent showa su poznati njemački pjevači Lena Meyer-Landrut, koja je sa samo 19 godina 2010. s pjesmom ‘Satellite‘ pobjedila na Eurosongu u Oslu, Wincent Weiss te Smudo i Michi Beck iz njemačkog hip hop benda Fantastischen Vier. Potonji dvojac je Emma izabrala za mentore u daljnjem natjecanju.

Emma je učenica 1. razreda Akademske gimnazije u kojoj pored njemačkog jezika uči engleski, francuski i latinski. Engleski zna gotovo kao materinji jezik jer je išla u dvojezičnu školu.

To iskustvo joj je olakšalo izvedbu u kojoj Eminem izgovara jako puno riječi.

-Izazov je u tako kratko vrijeme sve izgovoriti. Tražila sam prostor između njih da udahnem zrak. Jako me razveselilo kad su neki komentatori napisali da nisu nikad čuli nekog da tako dobro ‘skine‘ Eminema, rekla je kasnije Emma.

-Kod kuće pričamo naš jezik, dobacuje nam uz osmijeh mama, koja je 1994. za vrijeme rata otišla u Beč iz Tuzle. Suprug je nekako u isto vrijeme doselio tamo iz Brčkog, a njegova većina obitelji živi u Hrvatskoj.

Stariji brat Daniel (18) Emmu je prije nekoliko godina zarazio rapom. Učio ju je tehnike, a kako ona obožava pjevati, plesati i glumiti, sve joj ide kao od šale.

image
Voice Kids Njemačka/

Nakon godina pohađanja glumačke škole ove je godine dobila glavnu ulogu u predstavi ‘Kosma Superjunakinja‘, a za nju je imala oko 200 satova probe. U veljači je imala osam predstava, a u travnju ju čeka još pet.

U njoj glumi desetogodišnjakinju kojoj je mama prezaposlena, a tata izumitelj koji s vremena na vrijeme padne u depresiju. Život joj nije lak, ali iz nedaća života izađe tako što se pretvori u superjunakinju.

- Na prvi pogled Emma je skromna i povučena, ali postaje druga osoba na bini. Ima pozitivnu tremu i kao da dobije poseban elan, a riječi pjesama pamti nenormalno dobro. Jednom čuje i zapamti sve. I u kazalištu ima jako kompleksnu ulogu, nastupa u svakoj sceni, ali s tekstom nema ni najmanjih problema, hvali ju mama.

Dodaje da je djevojka ‘sva na muža‘ jer on svira gitaru i klavir, a i brat joj je jako kreativan. Ipak, mama je bila ta koja ju je prijavila na Voice. I nije pogriješila jer je Emma preko noći postala zvijezda u Njemačkoj, ali zbog društvenih mreža i u cijeloj Europi.

Emma otprije godinu i pol dana pjeva i u kids pop bendu Young Republic, za koje će se, ako je suditi po darovitoj pjevačici, još puno čuti. Bend ima osam članova i rade pop covere.

‘Mockingbird‘, koji je baš nedavno premašio jednu milijardu streamova na Spotifyu, Emmi je posebno draga pjesma, čiju pozadinu je temeljito proučila.

Američki glazbenik pravoga imena Marshall Bruce Mathers, koji je osvojio Oscara za najbolju originalnu pjesmu za film ‘Osam milja‘, kćer Hailie, kojoj se u pjesmi obraća, je dobio sa srednjoškolskom ljubavi Kimberly Anne Kim Scott kad su mu bile 23 godine.

@origpxad Exklusiv vorab Eminem - Mockingbird (Emma) The Voice Kids 2023 - Trim | #thevoicekids #tvk ♬ Originalton - pxad

-Moje nesigurnosti pojele bi me živog, ali onda ugledam svoju bebicu i odjednom više nisam lud, život ponovno ima smisla..., opjevao je Eminem svoju kćer u hitu iz 2002.

Prema njoj je oduvijek bio iznimno zaštitnički nastrojen pa je svojedobno zaratio i s kolegom Ja Ruleom, nakon što mu je on spomenuo kćer u negativnom kontekstu u jednoj od svojih pjesama. Eminem i Kimberly dvaput su se vjenčali i rastali, a njihova burna veza, svađe i droga, bili su česta tema njegovih pjesama.

image

Emma Filipovic

- Sve što radim, sad radim zbog Hailie, a novac štedim da joj platim školovanje, izjavio je reper koji je svoju ljubimicu pretprošle godine poveo na svečanost u Kući slavnih Rock&Rolla u Los Angelesu, gdje je dobio svoje zasluženo mjesto. Hailie je diplomirala psihologiju na Michigan State Collegeu, a nedavno je objavila zaruke sa svojim partnerom Evanom McClintockom.

"- Mockingbird‘ smo dosta preslušavali skupa i sad sam je i ja prvi put baš doživjela. Emma ima velik nivo empatije, zato pjeva toliko dojmljivo. Ozbiljna je u svemu što radi i uvijek će dati sve od sebe pa što bude. Isključuje sve elemente da ne govori poslije ‘mogla sam bolje‘, objašnjava nam mama Žaklina i poziva nas da svakako njemački Voice ove godine pratimo i dalje jer, kako se čini, Emma ima još štošta za pokazati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 14:10