PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Maksimir je upoznao Martina Baturinu: Ima tu nešto uzbudljivo i neočekivano...

Derbi za kraj sezone stao bi u narativ o "utakmici s dva poluvremena", pismo i glava

Martin Baturina

 Damir Krajac/Cropix

Negdje na tragu poetike Zabranjenog pušenja čija raja uvijek ostavlja "fildžan viška", nikad ne znaš tko bi mogao naići na party, i hrvatska nogometna liga već po navici za kraj ostavlja derbi viška. Dinamo i Hajduk su zastor na sezonu spustili revijalnom utakmicom, za prestiž ali bez uloga, onako kako su to učinili i u svibnju 2019. godine.

I tada su plavi u Maksimiru šampanjac otvorili 3-1 pobjedom (dvostruki strijelac Gavranović, upisali su se još Hajrović i Caktaš), ali na tom mjestu zapravo prestaje svaka sličnost dviju priča. Hajduk je prije tri godine u ciljnu ravninu ušao kao mrtvo puhalo od momčadi, s 30 bodova manje od velikog rivala, a u međuvremenu je postao konkurentan i de facto ravnopravan. Na ulasku u posljednju minutu sudačke nadoknade bijeli su u subotu čuvali 1-1, a uz malo sreće i mirnoće u završnici u džepu bi držali pobjedu. Margina koja razdvaja dvije momčadi naočigled se smanjuje.

Derbi za kraj sezone stao bi u narativ o "utakmici s dva poluvremena", pismo i glava. Hajduk je iznenadio domaćina visokim presingom na startu meča pa u prvih dvadesetak minuta pokvario kompas Dinamovim veznim igračima. Josip Mišić trudio se povezati konce, ali uzalud je tražio partnere u Arijanu Ademiju i Luki Ivanušecu jer obojica su djelovali indisponirano. Onda se momčad napokon sabrala i sredinom poluvremena povezala nekoliko smislenih akcija. Petković je bio blizu atraktivnom pogotku, ali lopta je nakon njegova voleja s desetak metara fijuknula povrh grede. Dok su se igrači spuštali u tunel prevladavao je dojam o nogometu s viškom intenziteta i manjkom sadržaja.

Ali zato u nastavku pjesma s dva neočekivana DJ-a na terenu. Ademi je u 53. minuti na centru piruetom izbacio čuvara iz ravnoteže prije nego što je loptu dostavio Ivanušecu koji je s dvadeset metara uzdrmao vratnicu Kalinićeva gola. Dva važna ali u prvom dijelu nezamjetna dinamovca zakotrljala su akciju u čijem nastavku će Moharrami asistirati strijelcu Petkoviću, što će ubrzo otvoriti pandemonij na sjevernoj tribini. Bez Torcide koja je ostala pred vratima stadiona, 'boysi' su zabavu pronašli u paljenju viška baklji i izazivanju požara zbog čega je derbi na koncu dobio i desetominutni aneks.

A tijekom tog dodatka Maksimir je upoznao Martina Baturinu. Talent ovog tinejdžera nadaleko je razglašen i prije nego što je sletio u seniorski pogon, kroz kampanju su mu treneri ove sezone davali sve pristojniju minutažu, da bi u posljednjem kolu 19-godišnjak napokon počastio navijače malim vatrometom nadahnuća. U prvom naletu ukazao se kao asistent Mislavu Oršiću, a već u sljedećem napadu stavio točku na i kao strijelac efektnog gola. Ne treba žuriti sa zaključcima - prije samo godinu dana Stipe Biuk je djelovao kao Fodenov dvojnik koji će sutra uskočiti u momčad Man Cityja - ali ima nešto uzbudljivo i neočekivano u potezu 19-godišnjeg dinamovca kojeg su plavi prije nekoliko godina preselili u Zagreb iz Hajdukova inkubatora.

Na koncu, što nam je derbi rekao o trenerskim perspektivama Ante Čačića i Valdasa Dambrauskasa? Premda se spekulira da je slovenski trener Darko Milanič pred maksimirskim vratima, ne bih se kladio da je Čačić bio samo "čuvar plaže u zimskom periodu". Odradio je posao, osvojio naslov i favorit za klupu plavih. Oko Dambrauskasa nema takvih dvojbi, Litavac je konsolidirao bijele i zaslužio placet za slaganje momčadi sljedeće sezone, pogotovo ako će u finalu kupa isporučiti trofej Poljudu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:38