SABOTAŽA ILI...?

Makarski HDZ-ovac koji je blokirao radove SDP-ovom gradonačelniku tvrdi: ‘Auto nisam pomaknuo jer je u kvaru‘

Od svih parkiranih vozila policija je kaznila samo mene, tvrdi HDZ-ov Vranješ
 Ivo Ravlić/Cropix

Nova gradska vlast Makarske na čelu s SDP-ovim gradonačelnikom Zoranom Paunovićem odlučila je u subotu, kako je i najavljeno, srušiti betonsku pozornicu na Trgu Kobaca u gradskom kvartu Zelenka. Međutim, to se pretvorilo u višesatnu dramu koja bi se mogla okončati tek u ponedjeljak za kada se očekuje konačno rušenje pozornice.

Naime, kamioni Željka Ravlića, vlasnika obrta "Bakalar", natovareni zemljom, još u petak su prepriječili put i onemogućili rušenje pozornice. Na teren su uz policiju, u subotu izišli i komunalni redari, gradonačelnik Zoran Paunović sa zamjenicom Antonijom Radić Brkan, pa je Ravlić uklonio kamione.

Nakon što je planirano rušenje oko 13 sati, pozornica je oko 11 sati opet blokirana, a ovaj put učinio je to bivši HDZ-ov dogradonačelnik Makarske Joze Vranješ. Policija je opet pozvana, Vranješu je ispisana kazna, ali vozilo nije uklonio.

Sve je to šokiralo gradonačelnika Zorana Paunovića koji ističe kako ni u snu nije mogao očekivati takav rasplet događaja.

- Danas je bilo predviđeno rušenje fiksne betonske pozornice na Trgu Kobaca na Zelenki, ali moram priznati da ni u najcrnjem scenariju nisam mislio da je ovo moguće u našem gradu. Nisam od njih očekivao 100 dana mira, ali ne mogu vjerovati da se usude ovako otvoreno sabotirati. Naime, bivši zamjenik gradonačelnika i aktualni gradski vijećnik Joze Vranješ odlučio je sabotirati rušenje pozornice.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Prvo je fizički ometao rušenje, kamionima nasutim zemljom od podizvođača, obrta "Bakalar", kasnije i vlastitim automobilom. Na teren je izašla policija i nadam se da će odraditi svoj posao. Ovakve scene nas neće pokolebati, ni uplašiti - a dobro znam da im je to namjera.

Pozornica je gotovo izazvala pravni sukob s trgovačkim gigantom Konzumom, dio javne nabave za nju je potencijalno sporan, a gradu je nepotrebna, jer imamo mobilne pozornice za događanja na Zelenki ili bilo gdje drugo u gradu. Umjesto pozornice niknut će klupe i malo zelenila, a trg će biti još ljepši. Bez obzira koliko im to smetalo - odlučan je gradonačelnik Paunović.

Slobodna Dalmacija se za komentar obratila bivšem dogradonačelniku Vranješu, koji ima sasvim drugačiju verziju priče.

- Bina od 10.000 eura sagrađena je prije desetak dana, dakle za vrijeme Paunovićeve vlasti. Ako Paunović smatra da je bina sporna, to znači da je on izgubljen u vremenu i prostoru, jer je sve to trebao shvatiti iz projektne dokumentacije. Bina se izgradila u sklopu uređenja kružnog toka i za organizaciju javnih događanja na Zelenki, a ovo je bila samo betonska konstrukcija koja je trebala biti obložena bračkim kamenom. Međutim, Paunović je stopirao nabavu za kamen - kazao je Vranješ.

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Tvrdim da nikome u bivšoj gradskoj upravi nije palo na pamet raditi nešto mimo zakona. Dakle, Paunović je izgradio binu, a sada je pod pritiskom Konzuma koji neovlašteno koristi javnu površinu, odlučio pogodovati velikom trgovačkom lancu, pa u gradonačelniku možda imamo Konzumova menadžera.

Rušenje bine je nelegalno jer je gradonačelnik na teren stigao praznih ruku i nema zakonom propisanu dokumentaciju za rušenje bine. Joze Vranješ je samo blokirao Grad u nelegalnim radnjama i štiti gradsku imovinu svojim vozilom, ali od svih parkiranih vozila policija je kaznila samo mene, što je selektivno kažnjavanje po nalogu gradonačelnika - drži Vranješ.

Bivši dogradonačelnik ističe kako mu je vozilo u kvaru i da ga ne može maknuti ispred bine, te da je zvao servisere iz Zagreba.

Grad i policija to nisu mogli napraviti jer Makarska nema pauk vozilo.

- Sam čin pokušaja nelegalnog rušenja bine prijavio sam Građevinskoj inspekciji, a DORH-u i USKOK-u je podnesena prijava po osnovi pogodovanja Konzumu. Ne mogu vjerovati da imamo gradonačelnika koji bez ijednog zakonskog propisa uklanja sagrađenu binu i tu je puno neznanja i bahatosti. Zapravo, to je čisto kazneno djelo pogodovanja velikom trgovačkom lancu - poručio je bivši dogradonačelnik Joze Vranješ, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:12