ISPOVIJEST

Majka Hrvatice uhićene u Zambiji: ‘Moja Azra i njen muž Zoki učili su svahili! Ne mogu zaboraviti što mi je rekla‘

Curica je već prihvatila da su joj Azra i Zoki mama i tata, tako im se i obraćala u videopozivima, kaže Azrina majka

Hrvati uhićeni u Zambiji 

 Marko Miscevic/Cropix

Majka Hrvatice uhićene u Zambiji ispričala je za 24 sata priču o kćerinu i zetovu putu koji ih je nanio u spomenutu afričku zemlju gdje su, podsjećamo, uhićeni zbog sumnje u trgovinu djecom. U pet godina veze njena kći Azra i partner Zoki prošli su niz postupaka umjetne oplodnje, a dok su još bili u postupku medicinski pomognute oplodnje, počeli su razgovarati o tome kako je možda bolja opcija posvajanje.

Ispričala je kako su se javili u u Centar za socijalnu skrb, obavili psihološka testiranja i razgovore, upisali na edukaciju u Sisku jer su u Zagrebu preduge liste čekanja... No, u razgovorima sa socijalnim radnicima doznali su da će teško dobiti dijete. Tada počinju razmišljati o posvojenju iz Afrike.

Nakon što su dobili pozitivno mišljenje od Centra za socijalnu skrb i upisali se u Registar potencijalnih posvojitelja, uzeli su kontakt od sirotišta u Kongu kojem su se javili.

"Nisu se odvajali od mobitela dok na ekranu nisu ugledali svoju buduću kćer. Taj osjećaj bio im je nevjerojatan. U trenutku ih je preplavila ljubav za to malo nasmijano biće. Moja Azra rekla mi je da se tad napokon osjećala potpunom", navodi Ivana.

Potom su, kako kaže, dobili kontakt od odvjetnika u DR Kongu koji je vodio postupak posvajanja ljudima iz Hrvatske, SAD-a, Poljske.

"Azra i Zoki odmah su ga provjerili na internetu i stupili s njim u kontakt. Tad je počeo postupak posvajanja, koji traje nekoliko mjeseci. Od ravnatelja sirotišta dobivaju broj dadilje koja je zadužena za njihovo dijete. Od tada su u svakodnevnom kontaktu s njom. Sjećam se kako su Azra i Zoki bili presretni, ushićeni, zanimalo ih je sve o djevojčici, mojoj unučici", priča Azrina majka.

"Azra i Zoki uče svahili. Željeli su joj pružiti svu ljubav i pažnju", ispovijeda. Čuli su se, kaže, redovito preko videopoziva, gledali su je kako za rođendan puše u svjećice, zajedno joj pjevali ‘Sretan rođendan...‘

"Nakon okončanja cijelog postupka s hrvatskim dokumentima djeteta odlaze u Zambiju po nju. Onamo su je doveli ravnatelj sirotišta sa svojom ženom i kćeri, koja joj je dadilja. Kad je došla u sobu, odmah je krenula prema Azri i sjela joj u krilo, ona je već prihvatila da su joj Azra i Zoki mama i tata, tako im se i obraćala u videopozivima. Nikad neću zaboraviti kako mi je Azra ushićeno pričala o osjećaju koji je doživjela kad je prvi put zagrlila svoju djevojčicu, u tom trenutku kao da je sve sjelo na svoje mjesto", prepričala je Azrina majka za 24sata.

Sada, kaže, Azra i Zoki čekaju početak suđenja i nadaju se povratku kući s djevojčicom.

Podsjetimo, četiri para iz Hrvatske uhićena su u zračnoj luci u zambijskoj Ndoli zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Hrvatski državljani su i nadalje u Zambiji gdje čekaju početak suđenja na Visokom sudu u zambijskoj Ndoli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:39