JEZIK I GOVOR

Magistar hrvatskog jezika detaljno objašnjava razliku između riječi ‘sljedeći‘ i ‘slijedeći‘

Slijedeći trag novca, došli su do kriminalaca, a sljedeći trag novca, tj. sljedeća uplata dovela ih je do nove kriminalne skupine.

Lobel Filipić

 Ranko Suvar/Cropix

Magistar hrvatskog jezika i književnosti Lobel Filipić s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u emisiji Jezik i govor objašnjava razliku između riječi sljedeći i slijedeći, a razlika je, tvrdi, višestruka.

„Riječ sljedeći jest pridjev, piše se s je i ć. Taj pridjev označava onoga koji slijedi, koji je na redu, idući, naredni, koji je u redu odmah nakon nekoga ili nečega. Na primjer sljedeći termin, sljedeći avion, sljedeći pacijent, sljedeća tema... Riječ slijedeći jest glagolski prilog sadašnji, a njime se izražava glagolska radnja kao pratnja radnje izražene predikatnim glagolom. Primjerice: slijedeći pažljivo trag novca, osigurali su im dug boravak u zatvoru. Piše se sa ije i ć. Riječ slijedeći označava da se radnja odvija tako što se nekoga ili nešto slijedi, kreće se za nekim ili se slijedi određena procedura, hoda se za kim, prati se koga ili uhodi, a preneseno znači da se oponaša postupke, ugleda se u koga”, ističe Filipić.

Naglašava kako se U govoru ta razlika redovito dobro čuje, ali u pismu postoje kolebanja. U primjeru sljedeći mjesec pridjev sljedeći izgovara se kratko – sljedeći – a tako ga je potrebno i pisati, sa je. U primjeru - slijedeći potražnoga psa, došli su do preživjelih - glagolski prilog izgovara se dugo i piše sa ije.

Da bi se vidjela razlika u značenju navodi primjer: Slijedeći trag novca, došli su do kriminalaca, a sljedeći trag novca, tj. sljedeća uplata dovela ih je do nove kriminalne skupine.

Poštovani gledatelji i čitatelji, pitanja u vezi s hrvatskim jezikom i govorom možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:24