INTERVJU

Magdalena Komes: ‘Dumbović je ostavio apsolutni kaos i 50 milijuna kuna dugova‘

‘Imamo dosta sumnjivih računa iz vremena predizborne kampanje, od šunkice do ispitivanja mnijenja‘

Magdalena Komes

 Damir Krajac/Cropix

Magdalena Komes, HDZ-ova gradonačelnica Petrinje, grada teškog stradalog u potresu, ovaj mjesec obilježava godinu dana od preuzimanja mandata. Godišnjica se poklopila s uhićenjem njenog prethodnika Darinka Dumbovića. U prvom velikom intervjuu otvoreno govori o tome što je zatekla u Gradu te što je radila po pitanju obnove.

Uhićen je vaš prethodnik Darinko Dumbović. Što ste zatekli kada ste došli na mjesto gradonačelnice?

- Apsolutni kaos, ne znam kako bih vam to drugačije opisala. Protekla je godina dana i mi se nažalost i dalje moramo baviti njegovom ostavštinom. Zato ne treba nikoga čuditi što je godišnjica mandata dovela do početka pravosudnog raspleta. Dugovi koje je gradonačelnik ostavio, a usmjerit ću se na kratkoročne, čak 84 posto su činile nedospjele obveze. Od 50 milijuna kuna 84 posto su činile nedospjele obveze, što govori da je mahnito trošio sredstva iz proračuna u kampanji, odnosno neposredno pred odlazak. Znate li što bi nam značilo da nam je ostavio duplo manje dugove? Ne sanjam račun na nuli, ali da su dugovi manji za deset milijuna kuna, čuda bismo radili. Imamo novi vrtić, vrijedan gotovo sedam milijuna kuna, prvi takav novi objekt od neovisne Hrvatske. Sagrađen u pet mjeseci, useljen u prvoj godini mog mandata. Umjesto toga, mi smo svedeni na teškog dužnika, moji sugrađani sa mnom plaćaju danak lošeg vođenja tijekom osam godina mandata mog prethodnika.

Koliko dugo je USKOK češljao poslovanje gradske uprave, na koji način ste surađivali s njima?

- Nedugo nakon što sam preuzela Grad istražitelji su nas počeli posjećivati i odnositi veću količinu dokumentacije. Njegove konkretne afere bile su puno ranije u medijima, meni je uostalom prijetio pred kamerama kada sam ga pokušala suočiti s činjenicama, puno prije izbora. Prijavila sam ga za kazneno djelo prijetnje. To još nije došlo na red, nadam se da hoće. Po pitanju suradnje s istražnim tijelima, mogu samo reći da smo obavili sve što je naša dužnost. S druge strane, nije ugodno, više bih i sama voljela da nismo tema u ovom smislu. Odmah po dolasku u gradsku upravu jasno sam poručila svim zaposlenicima da imam nultu stopu tolerancije na mito, korupciju i malverzacije. Za mene je krasti od Petrinje ravno ratnom zločinu.

Rekli ste da su sredstva iz proračuna bila trošena na kampanju bivšeg gradonačelnika, na koji način?

- Imamo dosta sumnjivih računa koji nastaju u vrijeme predizborne kampanje, od kuhanih šunkica, preko troškova za promidžbu, pa čak i ispitivanja javnog mnijenja. Radi se o računima koje imamo samo knjigovodstveno u posjedu, zasad su izuzeti, pa o punom kontekstu ne mogu više, a ne bih htjela niti ometati istragu ako se time bavi.

Zašto se toliko čekalo na uhićenje, oporba proziva da su tijela djelovala nakon što je saborska većina prestala ovisiti o Čačićevim Reformistima?

- Mogu reći daje s naše strane svaki dan dug za čekanje. Zato sam nekoliko puta, u svojim objavama, javno apelirala da se ta istraga što prije dovede do epiloga jer moji sugrađani zaslužuju znati što se događalo, a svi skupa zaslužujemo pravdu, ništa više, ništa manje. Ako nam je nešto uzeto, mora se vratiti, ako netko nije kriv, neka je slobodan. S druge strane, budući da znam koliko je opsežna dokumentacija koja je izuzeta, vjerujem da nije bilo jednostavno sve to presložiti, a, sukladno tome, mislim da materijala ima jako puno. Mi se i danas susrećemo s novim suspektnim računima.

Želim vrlo jasno poručiti da nikada ne bih pomagala nekome tko je zagrizao u kriminal. Poznavajući stranačko vodstvo, mogu samo reći kako priče da je Vlada nekoga štitila ne da nemaju temelja, nego su vrlo neprimjerene. Dio oporbenjaka se ova dva dana hvali kako su zaslužni jer je Dumbović uhićen, a prije toga su govorili da je zaštićen. Teško je odlučiti koja njihova istina je istina. Reći ću vam koja, vrlo jasno. Nijedna, niti su zaslužni za njegovo uhićenje, niti je moja stranka štitila nekoga zbog saborske većine. Znam da nekima nije teško i lagati ako treba, a ono što gledam u Petrinji od završetka izbora je kako ta oporba surađuje s Dumbovićem u pokušajima napada na mene. Ne ide im jer im je teško racionalizirati kako postoje političari koji svoj grad ne prodaju nikome za ništa. Vodim se linijom jasne poruke premijera Plenkovića o tome kako moramo postupati. Nema prostora za mito, korupciju i malverzacije. Nema. Ne trebaju mi kuća u Poreču i skupi auto, moja ostavština će biti bolji život u Petrinji i doprinos boljem životu u Hrvatskoj. Tim se rezultatima želim pohvaliti, radim u takvom timu, zato se na tu sitnu politizaciju ne želim previše niti obazirati. Puno je besramnih, čekam da preuzmu zasluge i za sve što smo napravili u ovoj godini. Čekam da MOST objavi da su oni zaslužni jer sam otjerala mito i korupciju iz gradske uprave. To su takvi političari.

Čačić je uvjeren da je Dumbović nevin, kako to komentirate i mislite li da će ovo utjecati na odnose u koaliciji na nacionalnoj razini?

- Gospodin Čačić je branio Dumbovića i tijekom kampanje i nakon nje, pokušao je i pomoći na izborima svom kolegi, ali nije mogao. Ne možete takvo rasulo opravdati. Uostalom, putem je i izgubio položaj župana. Građani su presudili. Što se tiče njegova podržavanja Vlade, nisam upoznata kako razmišlja, uzimam u obzir da je zbilja moguće da stranka nije znala što se sve događa u Petrinji, pa mi se čini da je vjerojatnije da isključe iz članstva Dumbovića. O svemu ostalom njega trebate pitati.

Zašto obnova ide toliko sporo, je li za to kriva vaša stranka koja je na vlasti i što vi kao HDZ-ova gradonačelnica radite da se proces ubrza?

- Na dan uhićenja bivšeg gradonačelnika trebali smo prezentirati projekt kojim je Grad u suradnji s Ministarstvom kulture i Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje naručio projektiranje građevina u centru Petrinje, što je prvi takav sveobuhvatni projekt obnove. Petrinja nije organizacijski, a pogotovo nije financijski grad koji može vući potresnu obnovu samostalno, ali u borbi za oporavak i opstanak smo najjači. Stalno ističem ljubav koju imamo prema svom kraju i zato svaku priliku ubrzanja obnove iskoristimo.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek je jedna od članica Vlade koja je najangažiranija po pitanju obnove jer su silom prilika među najoštećenijim građevinama one najstarije, koje su baština i nasljeđe. Očuvati ih nije lako i mnogi bi ono što je preživjelo stoljeća danas radije uklonili te se upustili u avanture promjene vizure gradova bez vizije i idejnih rješenja. Uz takve pozive, nismo smjeli čekati, nego smo se bacili na posao. Grad je na sebe preuzeo obnovu centra jer je, nažalost, povjerenje u zemljišne knjige bilo narušeno s obzirom na to da pojedini vlasnici građevina nisu upisani kao vlasnici. S tim smo se susreli prilikom uklanjanja građevina kod davanja suglasnosti, što je bilo dosta osjetljivo jer su se vlasnici protivili uklanjanju.

Tijekom travnja provedena je javna nabava ugovaranja usluge izrade projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu za 27 objekata kulturne baštine, od čega je za 23 građevine sklopljen ugovor, a čeka se odluka o nabavi za preostale četiri građevine. Ministarstvo kulture osiguralo je 20 milijuna kuna za ovu godinu, a Grad je dobio i odluke za sredstva Fonda solidarnosti za dvije građevine u svom vlasništvu u centru grada, tako da sve skupa govorimo o gotovo 59 milijuna kuna namijenjenih centru. Podsjećam da smo dobili dodatnih gotovo 90 milijuna kuna za obnovu prometne infrastrukture.

Prepreka uvijek ima i teško je nekome objasniti da se radi o vrlo opsežnom i izazovnom poslu u vrlo izazovnim vremenima.

Surađujemo s državom i županijom, imamo svu potporu Vlade i premijera Plenkovića, i to itekako koristimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:46