KRUMPIR, LUK, HRENOVKE...

Mađarski novinari posjetili hrvatske supermarkete pa ostali šokirani: ‘Ovdje je sve duplo jeftinije!‘

Ista košarica od četiri krumpira, dva luka i hrenovki koštala je 1.33 eura, dakle gotovo jedan euro manje nego u Mađarskoj

Tržnica u Budimpešti

 Mint Images/Mint Images Via Afp

Djelatnici mađarske televizije ATV posjetili su Hrvatsku kako bi usporedili cijene u dućanima. Izgleda da su ih šokirale cijene koje su zatekli u hrvatskim supermarketima pa su snimili i čitavi prilog. Kupovali su sastojke za paprikaš.

Prvo su, naravno, u Mađarskoj kupili četiri krumpira po 500 forinti po kilogramu, dva luka po 529 forinti po kilogramu i hrenovke "po relativno prihvatljivoj cijeni, s udjelom mesa od 65%", pišu novinari televizije ATV.

Sve su zajedno platili 913 forinti, to jest 2 eura i 30 centi.

A onda su stigli u naše supermarkete.

Ističu da su birali između pet vrsta krumpira po okvirnoj cijeni od 260 forinti po kilogramu. Preračunato - 0.65 eura za kilogram. U našim su supermarketima pronašli i hrenovke s 95 posto udjela mesa.

Ista košarica od četiri krumpira, dva luka i hrenovki koštala je 1.33 eura, dakle gotovo jedan euro manje nego u Mađarskoj.

Nadalje, istaknuli su i da je u Hrvatskoj smanjena stopa PDV-a za gnojiva i pesticide te margarin i maslac s 25 posto na 5 posto. Ističu i da je hrvatska Vlada prošle godine smanjila PDV na niz osnovnih namirnica, a da Mađarima šoping turizam sada dodatno olakšava i činjenica da je Hrvatska od 1. siječnja u Schengenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:39