ZATVORENA JOŠ DVA POGLAVLJA U PRISTUPNIM PREGOVORIMA

Mađarska: Moguć je kraj već u lipnju; EU: Ne damo vam datum

Hrvatskoj je ostalo još pet poglavlja, ali se o dva zapravo ne pregovara

BRUXELLES - Mađarsko predsjedništvo EU i povjerenik za proširenje Štefan Füle očito nemaju ista očekivanja kad je riječ o zaključenju hrvatskih pristupnih pregovora u lipnju. To je bilo vidljivo i jučer u Bruxellesu nakon zatvaranja još dvaju poglavlja u pregovorima Hrvatske i EU.

Ostvariti cilj

Povjerenik Füle još je jednom odbio spomenuti bilo kakav datum, no mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi ponovio je da je moguće pregovore zaključiti u lipnju te da će se učiniti sve kako bi se taj cilj ostvario.

Nakon što su jučer zatvorena poglavlja o poljoprivredi i ruralnom razvitku te o regionalnoj politici i koordinaciji strukturnih instrumenata, ostalo ih je za zatvaranje formalno još pet, ali praktički samo tri jer se o dva zapravo i ne pregovara.

Bugarska i Rumunjska

Ako se uzme u obzir da je poglavlje o ribarstvu praktički spremno za zatvaranje, ključna ostaju poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima te o tržišnom natjecanju.

U EU su nekoliko puta naglasili da ne dolaze u obzir nikakvi mehanizmi suradnje i nadzora (kakvi postoje u slučaju Bugarske i Rumunjske) nakon ulaska Hrvatske u Uniju pa je povjerenik Füle i jučer rekao da će Komisija nastaviti s monitoringom i nakon potpisivanja pristupnog ugovora, koji će trajati sve do kraja procesa ratifikacije, odnosno do samog ulaska u članstvo.

- Komisija ne namjerava predložiti nekakvu vrstu mehanizma za verifikaciju i monitoring jer je takav mehanizam nespojiv s vjerodostojnošću procesa. No, treba istaknuti da će nastaviti nadzirati napredak Hrvatske u zatvorenim poglavljima, a taj će nadzor prestati kada se završi proces ratifikacije, kada Hrvatska postane članica - rekao je Füle.

Viktor Orban

Povjerenik Füle pak odbacio je nagađanja o vezivanju završetka pregovora s Hrvatskom s davanjem kandidatskog statusa Srbiji, o čemu je prošli tjedan govorio mađarski premijer Viktor Orban. Rekao je da će svaka zemlja biti ocjenjivana na temelju vlastitih zasluga.

Pregovori sa Srbima

No, priznao je da ovu godinu vide kao priliku ne samo za zaključenje pregovora s Hrvatskom nego i za otvaranje pregovora s drugim državama regije. Dodao je da će se izvješća o napretku za sve države regije objaviti 12. listopada, kada će se objaviti i avis za Srbiju. Füle bi želio da Komisija tada predloži ne samo davanje statusa kandidata Srbiji nego i otvaranje pregovora o članstvu.

Presuda generalima i pregovori

I predstavnici Hrvatske i oni iz EU uvjereni su da presuda Haaškog suda generalima Gotovini i Markaču neće utjecati na pristupni proces. U EU su neki čak i zamjerili predsjedniku Ivi Josipoviću i premijerki Jadranki Kosor zbog kritika presude.

- Očekujemo da će sud odbaciti kvalifikaciju o udruženom zločinačkom pothvatu - rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 10:49