SOLIDARNOST NA DJELU

Mađarska Baniji donirala 120 kontejnera: ‘Nismo samo dobri susjedi, nego i iskreni prijatelji‘

Više od milijun eura vrijedni objekti već se ukrcavaju na specijalne kamione kojima će biti dopremljeni u dvorišta oštećenih kuća
Lőrinc Mészáros i Tomo Medved
 Goran Mehkek/CROPIX

Mađarski milijarder i naftni magnat te bivši suvlasnik NK Osijek Lőrinc Mészáros uručio je u utorak ministru branitelja i potpredsjedniku Vlade Tomi Medvedu u Lekeniku kod Siska više od milijun eura vrijedne stambene i sanitarne kontejnere za stradale u potresu.

Ukupno je donirao 120 kontejnera, od čega je 108 stambenih s po dva ležaja te 12 sanitarnih, opremljenih tuševima i zahodima. Kontejneri su preuzeti u Lekeniku, a pripadnici Hrvatske vojske već su u utorak krenuli s njihovim ukrcavanjem na specijalne kamione kojima će biti dopremljeni u dvorišta oštećenih obiteljskih kuća. Donacija je vrijedna 1.08 milijuna eura, što je, kako je istaknuto, najveća pojedinačna pomoć za žrtve potresa na Baniji. Tom prilikom ministar Medved zahvalio je donatoru, ali i Mađarskoj te Mađarima na nesebičnosti i iskrenom prijateljstvu koje su pokazali u nevolji u kojoj se našla Hrvatska uslijed serije razornih potresa 2020.

image
Goran Mehkek/CROPIX

- Danas smo u Mošćenici kod Petrinje otvorili 15. kontejnersko naselje na ovom području. Rasporedili smo ukupno više od 2100 kontejnera. Najveći dio ih se nalazi u dvorištima, neposredno uz objekte koji su oštećeni u potresu, jer želimo ljudima omogućiti da ostanu živjeti uz svoje kuće. Tako će biti i s ovim kontejnerima, gledat ćemo kojima su najpotrebniji. Zadovoljili smo sve potrebe za privremeni smještaj, ali smo za svaki slučaj naručili i još 30 kontejera iz robnih zaliha jer naknadni potresi rade nova oštećenja i želimo biti spremni zatreba li još nekome smještaj - izjavio je Medved.

Lőrinc Mészáros rekao je kako je već nakon prvog potresa na Baniji, svjestan o kakvoj se katastrofi radi, počeo razmišljati kako pomoći.

image
Tomo Medved
Goran Mehkek/CROPIX

- Želimo pokazati da nismo samo dobri susjedi, nego i iskreni prijatelji Hrvata. Prijatelji Hrvati mogu računati na našu pomoć jer se u nevolji poznaju prijatelji. Rekao sam ministru Medvedu da smo tu za sve što zatreba i što možemo pomoći te ćemo nastaviti pomagati - izjavio je Lőrinc Mészáros, inače član vladajućeg Fidesza Viktora Orbana, predajući formalno prvi kontejner ministru Medvedu.

Ovo je druga takva donacija iz Mađarske, prethodno je Hrvatska dobila 56 kontejnera iz te zemlje.

image
Goran Mehkek/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:10