SUDSKI DEBAKL

Mađari zatečeni s 395 rogovlja jelena ipak neće odgovarati, slučaj je otišao u zastaru

U četiri godine nije donesena presuda tako da će troškove prekršajnog postupka u konačnici platiti građani

ilustrativna fotografija

 Ronald Gorsic/CROPIX

Nitko od troje državljana Mađarske neće odgovarati iako su zatečeni na graničnom prijelazu GP Duboševic - Udvar na izlazu iz Hrvatske dok su u teretnom vozilu prevozili 395 komada rogovlja jelena. I to bez potvrde o podrijetlu divljači i njezinih dijelova. Zašto?

Iako je Mađare L. M. (41), A. H. (34) i L. Z. H. (53) Služba šumarske i lovne inspekcije osječkog Državnog inspektorata prijavila zbog kršenja Zakona o lovstvu, prekršajni sudac iz Belog Manastira morao je odbaciti optužbu. Jer u četiri godine nije donesena presuda pa je nastupila zastara prekršajnog progona tako da će troškove prekršajnog postupka u konačnici platiti građani.

Mađare je policija 28. ožujka 2018. zatekla na graničnom prijelazu dok su u Opel Movanu prevozili rogovlje običnog jelena cervus elaphus. Ujedno su utvrdili i da su od 14. ožujka pa do dana napuštanja Lijepe naše Mađari od lokalnog stanovništva kupovali jelene koje su prenosili, skladištili i pohranjivali te na kraju i prodali jednoj mađarskoj tvrtki izdajući pritom račun i međunarodni tovarni list na kojemu, pak, nije bilo ništa oko podrijetla rogovlja.

Sud je u svojem debaklu u konačnici odlučio i da će se oduzeto rogovlje dati na raspolaganje Hrvatskim šumama, točnije Šumariji Batina gdje su pohranjeni već četiri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:55