ORBAN UKINUO SUBVENCIJE

Mađari pohrlili u Hrvatsku po jeftinije gorivo; toče pune spremnike, ali i kanistre: ‘Kod nas je jako skupo‘

Prije ukidanja državnih subvencija u prosincu, Mađari su plaćali 40, pa i 60 posto nižu cijenu goriva, dok su stranci u Mađarskoj plaćali tržišnu cijenu
 Vlado Kos/Cropix

Ovu subotu neki hrvatski građani, posebice oni u blizini državne granice, iskoristili su za kupovinu namirnica u inozemstvu - prvenstveno u Bosni i Hercegovini te Srbiji. No, zanimljive stvari događaju se i na granici Hrvatske i Mađarske. Ondje se osobito pazi koja se vrsta proizvoda točno kupuje na kojoj strani granice. Posebno je to izraženo u Donjem Miholjcu, navodi HRT.

U tom je mjestu velika gužva na benzinskoj postaji, a gotovo svaki automobil je iz Mađarske. Toči se pun spremnik, a onda i u kanistre. Posljednjih tjedana Mađari su zaposjeli sva hrvatska pogranična mjesta.

- Uštedim 50 eura točeći gorivo ovdje, puni spremnik. U Mađarskoj je jako skupo, rekao je Istvan Peto iz Pečuha.

- Ako ovdje kupim tri litre goriva, uštedim gotovo jedan euro. U Mađarskoj je litra oko 2 eura, a ovdje je euro i 47 centi, kazao je Jozsef Szeglet iz Pečuha.

image


Vlado Kos/Cropix

Prije ukidanja državnih subvencija u prosincu, Mađari su plaćali 40, pa i 60 posto nižu cijenu goriva, dok su stranci u Mađarskoj plaćali tržišnu cijenu.

U Miholjcu ne pitaju za državljanstvo. Na parkiralištima miholjačkih supermarketa također mnoštvo Mađara. Kupuju razne proizvode, primjećuju to i Miholjčani.

image
Vlado Kos/Cropix

- Gorivo, a u trgovinama dosta kupuju povrće i meso, dok je kod njih meso jeftinije.

- Ali samo po higijenu dolaze. Kad je kod nas toalet papir 28 kuna. Isključivo to, higijenu, omekšivači, prašak.

Tako se u Mađarsku uputila i HRT-ova ekipa. Hrvatsko-mađarska granica nikada se nije ovako lako i brzo prelazila.

Tijekom dva sata boravka u Harkanju, poznatom turističkom, ali i trgovačkom središtu južne Mađarske, nisu zatekli niti jedno vozilo hrvatskih registracijskih oznaka. Zlatno doba one masovne kupovine Hrvata u Mađarskoj iz devedesetih i ranih dvijetisućitih je, izgleda, davno završilo.

image





Vlado Kos/Cropix

Isplativo je ostalo kupiti tek nekolicinu proizvoda. U Mađarskoj su tako jeftiniji pivo, sokovi, određeno meso, malo odjeće. Prevaga u shopping turizmu, barem trenutačno, na hrvatskoj je strani, navodi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:34