POLITIČKA PROŠLOST

Luka Bebić: Ponosan sam što sam bio član Partije!

Većina biografija naših političara počinje tek 1990. ili 1991., a ako i navode detaljnije svoj profesionalni i akademski put, redom izostavljaju članstvo u Partiji
 Sinisa Sunara / Cropix

- Nikada nisam tajio da sam bio u Partiji. Niti to želim. To je moj život - istaknuo je Luka Bebić u velikom biografskom intervjuu za Jutarnji prije dvije godine. Predsjednik Sabora Luka Bebić jedan je od rijetkih članova HDZ-a koji ne kriju članstvo u nekadašnjem Savezu komunista Hrvatske. Bebić je u tom intervjuu objasnio da je ušao u SK na fakultetu, sredinom pedesetih.

Izbačen zbog nacionalizma

“Predložili su me kolege sa studija. Bilo je sasvim očekivano da uđem u Partiju, s obzirom na to da sam bio sin poginulog borca. To nas je i opredjeljivalo. A bila nam je i čast”, rekao je.

“Neki se ljudi stide od kuda su i što su radili. Ja ne. Ja se time ponosim”, istaknuo je Luka Bebić. Iz Partije je izbačen 1975. zbog nacionalizma.

Od dvadeset članova Predsjedništva HDZ-a, četvrtina ih je bila u nekadašnjoj Partiji: Bebić, Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak, Branko Vukelić i Marina Matulović-Dropulić. Glas Koncila ovih dana optužio je vladajuću stranku da njome nakon odlaska Sanadera upravljaju komunisti. Vodstvo HDZ-a pozvalo je Glas Koncila da objavi imena tih komunista.

Ima ih još?

Brzom provjerom našli smo ih ukupno pet u samom vrhu stranke - Predsjedništvu HDZ-a. Nije isključeno da ih ima još, jer ni ovi to nisu naveli u svojim biografijama.

- Da, bio sam član Partije. Uostalom, to piše u mojoj biografiji - odgovorio nam je Ivan Jarnjak. Međutim, ne piše. Većina biografija naših političara počinje tek 1990. ili 1991., a ako i navode detaljnije svoj profesionalni i akademski put redom izostavljaju članstvo u nekadašnjoj vladajućoj stranci, koje je nerijetko bilo uvjet za rukovodeće položaje. Kao što je i danas.

Ni Branku Vukeliću, ministru obrane i članu Predsjedništva HDZ-a, u službenoj biografiji ne piše da je bio član Saveza komunista, od 1982. do 1991. godine.

Zatvorska kazna

Za ministricu graditeljstva Marinu Matulović-Dropulić piše da je od 1985. do 1990. bila predsjednica Komiteta za graditeljstvo, stambene i komunalne poslove Grada Zagreba, ali ni ona službeno ne navodi da je usput bila i članica SKH.

Vladimir Šeks, prijeratni sudac i tužitelj, bio je član SKH od 1963. do 1971., kad je također isključen zbog hrvatskog nacionalizma. Kažnjen je zatvorom zbog verbalnog delikta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 09:36