PORUKA VLADAJUĆIMA U SABORU

Lučin: Građanima bi možda bilo draže da pušite marihuanu

 Damjan Tadić/Cropix

ZAGREB - Saborski klubovi danas su podržali izmjene Zakona o suzbijanju zloporabe opojnih droga. Ministarstvo zdravstva postaje nadležno za kontrolu prometa svih tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga. Sustav kontrole dosad je bio podijeljen između Ministarstava zdravstva, gospodarstva i Ureda za suzbijanje zloporabe opojnih droga. Ujedno se izmjenama zakona izraz "opojna droga" mijenja u "droga".

SDP-ovi zastupnici i dalje se zalažu za dekriminalizaciju lakih droga i upozoravaju kako se u Europi vode rasprave o legalizaciji droge radi smanjenja kriminala. - Pušenje jointa nije put u ovisnost. Ako se 150 tisuća Hrvata izjasnilo da je pušilo travu, znači li to da ćemo imati 150 tisuća ovisnika? - zapitao je Šime Lučin iz SDP-a i naglasio kako 'nisu sve droge iste'. Govorio je i o problemu skladištenja zaplijenjen droge.

Uslijedila je rasprava s hadezeovcem Borisom Kunstom koji je ironično zapitao zastupnike SDP-a hoće li zatražiti poticaje iz proračuna za uzgoj marihuane jer je to vrlo profitabilno. Ili će slobodno pušiti marihuanu umjesto cigareta u Saboru jer je, kako ističu, teže riješiti se ovisnosti o duhanu nego o marihuani?

"Nisam siguran ne bi li hrvatskim građanima bilo draže da se u Saboru puši marihuana s obzirom na vašu raspravu", odgovorio mu je Lučin.

HDZ-ov zastupnik Niko Rebić istaknuo je kako se većina građana i brojne institucije ne slažu s dekriminalizacijom lakih droga, a Ivan Bagarić naglasio je kako će njihova stranka ostati pri stajalištu da se treba boriti protiv droge općenito. "Droga je droga i droga je zlo", ponovio je.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) upozorila je kako na takav način "naše mlade osuđujemo da rade na crno, a troše na bijelo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:29