VASILIJE PEROVIĆ

LJUDI KOJI SU POUČAVALI NAJBOLJEG MATURANTA Mi smo tu samo pomagali, ali su genijalci uvijek samouki

Najbolji hrvatski maturant Vasilije Perović (18) otkriva ljude koji su bili presudni za njegov uspjeh
 Vlado Kos/CROPIX

Vasilije Perović (18), izuzetno talentirani mladi fizičar i maturant Gimnazije Beli Manastir koji je postao stipendist uglednoga Cambridgea (o čemu je pisao Jutarnji), trenutačno je u Višnjanskoj školi astronomije. Radi na praktičnim zadacima i upija nove spoznaje. Upravo je u Višnjanu prije više godina prvi put upoznao praktični dio znanosti. Zaslugu za svoj uspjeh daje i profesorima svoje gimnazije “jer nisu bili ograničeni kalupima redovnog programa”.

Ključni trenutak

No, tko je najviše i kojim metodama uspio od njega stvoriti jednog od najuspješnijih učenika u Hrvatskoj? Izdvojili smo četvero profesora i mentora iz Beloga Manastira i Višnjana. Korado Korlević, hrvatski astronom i 11. najproduktivniji tragač za asteroidima svih vremena, Vasilija poznaje nekoliko godina.

Korado Korlević

Srećko Niketić/CROPIX

- Darovite osobe se prepoznaju i po tome što su samouke. Jednostavno ne mogu dočekati da im netko nešto da. Mi u Višnjanu pomažemo učenicima da razviju metode, sustave razmišljanja, suočavanja s nepoznatim, ali ne garantiramo da će projekt uspjeti. Zapravo im pokazujemo kako se traga za razlozima neuspjeha - kaže Korlević.

- Mi nismo mjesto gdje se daje znanje. Aktualno znanje je u knjigama, časopisima, na internetu. Mi se zovemo škola, ali apsolutno nismo škola u klasičnom smislu - kaže astronom.

Praktičan rad

Stefan Cikota, koordinator Višnjanske škole astronomije i student fizike, jedan je od Vasilijevih mentora.

Stefan Cikota

Feđa Klarić/CROPIX

Iako kaže da Vasilije odudara od ostalih učenika u Hrvatskoj, dodaje kako su svi koji dođu u Višnjan na neki način posebni. Mentori u Višnjanu pritom osjećaju koliko učenicima nedostaje praktičnoga rada. To, kaže Cikota, nije iznenađenje jer malo škola ima dobre laboratorije (Gimnazija Beli Manastir nema opremljen kabinet fizike).

- Mi smo tu da upotpunimo želje učenika i uvedemo ih u svijet znanstvenih metoda - zaključuje.

Margita Đurica Vasilijeva je bivša profesorica iz fizike. Tvrdi da to nije bio učenik kojega treba poticati.

Margita Đurica

Vlado Kos/CROPIX

Gladan znanja

- On to radi sam. Vasilije je gladan znanja i definitivno je genij. U svojih 38 godina staža u prosvjeti imala sam sjajne djece, no tako talentiranog učenika nikada - kaže profesorica (u mirovini).

- Provodili smo puno vremena zajedno, pogotovo pred natjecanja iz fizike i nikada nije rekao - danas ne mogu. Ostajao bi i osmi sat, dolazio subotama. Tražili bismo literaturu tijekom zimskih praznika, ljetnih ferija. Znala sam mu reći da stane, da odmori, no samo bi mi rekao: ‘Ja se odmaram kad rješavam zadatke iz fizike’ - kaže profesorica. Uz činjenicu da se i sama morala posebno pripremati za zahtjevnog učenika i tražiti mu literaturu (školske mu zbrike i udžbenici nisu bili dovoljni), njen je ulog poseban utoliko što je s Vasilijem provela nebrojene sate rada u dodatnoj nastavi, za što, dakako, nije bila plaćena. - Ne bih to ni tražila. S njim je naprosto bilo zadovoljstvo raditi fiziku - kaže. Priznaje da se katkad bojala da će joj nadareni učenik postaviti pitanje na koje ne zna odgovor.

- Mislim da se svi profesori boje takvih učenika. Zamisli da te 14-godišnjak nešto pita, a ti sa svoje 64 ne znaš odgovor. No, to je razumno dijete i odllučila sam mu priznati da ne znam odgovor, ali da ću se potruditi do sutra doznati - kaže Margita Đurica.

Sam vodio satove

Iboja Berdalović, Vasilijeva profesorica iz matematike i razrednica koja je također svoje slobodno vrijeme provodila na dodatnoj nastavi s Vasilijem, potvrđuje da u 25 godina staža nije imala učenka toliko širokih interesa.

Iboja Berdalović





Vlado Kos/CROPIX

Vasilije bi vodio. Rekao je što ga zanima i to bi mu objašnjavala. Prošli su gradivo matematičke gimnazije, puno ranije od ostalih savladao je matrice, determinante i integralni račun. Za njega nije bilo odmora, on je sam sebi stalno postavljao pitanja i tražio odgovore. - Nedavno sam gledala reprizu serije o Nikoli Tesli. Znam da zvuči pretenciozno, no sjetila sam se Vasilija - kaže Iboja Berdalović.

Nakon teksta Jutarnjeg pronašao sponzora

Nakon teksta u Jutarnjem listu - koji je uz 650 komentara i više od 14.500 lajkova na jutarnji.hr, skupio i oko 12 tisuća lajkova na Facebooku Jutarnjeg - ravnatelju Gimnazije Beli Manastir, Veljku Franku, javio se anonimni Osječanin kojega je očito oduševila priča o Vasilijevu uspjehu. “Ponudio je da će ga sponzorirati. Moj je prijedlog da mu pokrije troškove letova do Britanije s obzirom na to da je to jedina stavka koju Vasiliju ne pokriva Cambridge. Ne mogu vam otkriti njegovo ime, jer je i za mene zasad anoniman”, kaže Frank.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:56