VEĆINSKA ODLUKA

Ljubo Ćesić Rojs izbačen iz Generalskog zbora

Ovom odlukom prestaju mu sva prava, dužnosti i obveze koje proizlaze iz članstva u HGZ-u

Ljubo Ćesić Rojs 

 Marko Todorov/Cropix

Upravni odbor Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) izbacio je u petak Ljubu Ćesića Rojsa iz članstva, jer je, kako navodi, svojim ponovljenim neutemeljenim izjavama u javnosti prouzročio teške posljedice po ugled i interes udruge.

Radi se o većinskoj odluci s današnje izvanredne sjednice Upravnog odbora Zbora.

U obrazloženju se navodi da je Ćesić Rojs, između ostalog, "prekršio načelo o rješavanju nezadovoljstva radom HGZ-a ili prijepora pri zauzimanju stajališta i donošenju odluka prije svega na tijelima HGZ-a, a kojeg je temeljem Kodeksa HGZ-a obvezan pridržavati se svaki član".

Od 19 članova Upravnog odbora sjednici je nazočilo njih 14 čime je ispunjen statutarni uvjet pravovaljanosti za donošenje odluka, a za odluku o prestanku članstva glasovalo je 10 članova, dva su bila protiv i dva suzdržana, stoji u priopćenju HGZ-a.

Tom odlukom Ljubi Ćesiću prestala su sva prava, dužnosti i obveze koje proizlaze iz članstva u HGZ-u.

Upravni odbor naglašava da je ukupna situacija u HGZ-u stabilna i nastavlja se "odlučno djelovati poštujući Statut, Kodeks i odluke Upravnog odbora, a prema prihvaćenim planovima rada".

Iz HGZ-a poručuju da će se, uvažavajući pravo na drugačije mišljenje i poštivanje mišljenja drugih, ali ne prihvaćajući anarhiju i nepridržavanje vlastitih propisa, "i nadalje boriti za međusobne odnose utemeljene na međusobnom uvažavanju i poštovanju, solidarnosti, kolegijalnosti, međusobnoj toleranciji i povjerenju, istinitosti, prijateljstvu i odanosti".

Povod sukobu u HGZ-u bilo je otvoreno pismo 12 generala – pet bivših i sedam aktivnih članova HGZ-a koji su napali predsjednika HGZ-a Marinka Krešića jer se s nekoliko suradnika iz udruge uoči Dana državnosti u prostorijama Islamskog centra u Zagrebu susreo s izaslanstvom Udruženja generala BiH.

"Zašto su se predstavnici Hrvatskog generalskog zbora našli s predstavnicima Udruženja generala BiH, ne pitajući se je li netko od njih odgovoran za ratne zločine nad Hrvatima", poručili su potpisnici pisma, među kojima je bio i Ćesić Rojs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:31