TROŠKOVI ZDRAVSTVA

Ljetni val covida HZZO koštao 158,1 milijun kn, ukupni trošak epidemije bliži se cifri od 6 milijardi

Za svakog pacijenta koji se liječi na respiratoru HZZO plaća 126.592 kn, a za one na ECMO uređaju 209.293 kn

Najveći je trošak za HZZO liječenje teških pacijenata, a na početku epi­de­mije najskuplji su bili PCR testovi - čak 1500 kuna po komadu

 Ante Cizmic/Cropix

Epidemija koronavirusa dosad je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje gotovo 5,8 milijardi kuna, od čega je gotovo polovica utrošena na liječenje covid-pozitivnih pacijenata.

Za razliku od prethodna dva ljeta, tijekom kojih je epidemija bila u padu nakon proljetnih valova te je broj hospitaliziranih i oboljelih bio minimalan, tijekom ovog srpnja i kolovoza imali smo prvi ljetni val tijekom pandemije, što se odrazilo i na potrošnju HZZO-a.

Tijekom dva ljetna mjeseca HZZO je na liječenje, testiranje i bolovanja vezana za covid potrošio čak 158,1 milijun kuna, od čega je 60 posto, odnosno gotovo 96 milijuna kuna, utrošeno na liječenje.

Tako je prvog dana srpnja bilo hospitalizirano 269 pacijenata, nakon čega je broj u porastu i tijekom ljeta penjao se gotovo do 700, dok je trenutačno nešto manje od 500 pacijenata u bolnicama na liječenju od virusa covid-19. Najskuplje je liječenje najtežih bolesnika, onih na ECMO uređaju i respiratoru, kojih je tijekom cijelog ljeta bilo između 15 i 20 dnevno.

Primjerice, za one koji se liječe izvantjelesnom membranskom oksigenacijom, odnosno na ECMO uređajima, HZZO bolnicama plaća 209.293 kune po pacijentu.

Brzi i PCR testovi

Za liječenje na respiratoru, duljem od 95 sati, cijena je 118.726 kuna po pacijentu. Tome treba dodati i 7866 kuna za lijekove pa je tako konačni trošak za liječenje na respiratoru pacijenta s koronom 126.592 kune.

Kada se gleda razdoblje od ožujka do rujna, odnosno šest mjeseci, troškovi covida za HZZO bili su gotovo pola milijarde kuna, konkretno 457 milijuna kuna.

Tijekom dva ljetna mjeseca, srpnja i kolovoza, na testiranje je potrošeno 58,6 milijuna kuna. Valja naglasiti da je trošak testiranja u prvoj godini epidemije bio viši od troškova liječenja jer se u to vrijeme koristio isključivo PCR test, koji je po jednoj osobi stajao čak 1500 kuna. Cijene su se od tada bitno snizile, a i brzi antigenski test se počeo priznavati kao i PCR, što je značajno utjecalo na smanjenje troškova testiranja, koja unatoč tome izbijaju puno novca iz HZZO-ova proračuna. Naime, prema najnovijem cjeniku HZZO-a, jedan PCR test košta 276,56 kuna.

Najmanji trošak su bolovanja, koja su u srpnju i kolovozu koštala četiri milijuna kuna, no valja uzeti u obzir da je dio oboljelih koristio i godišnje odmore kako ne bi dobili smanjenu plaću.

Docjepljivanje

Da će troškovi i dalje rasti govore i dnevni podaci. Naime, jučer je 907 građana dobilo pozitivan PCR test. U bolnicama se liječi 443 pacijenta, a od toga je na respiratoru 18 pacijenata.

Preminulo je još 10 osoba, što je od početka epidemije čak 16.827 umrlih od ili uz koronavirus.

U samoizolaciji je trenutačno 3812 osoba. Do danas je ukupno testirano 5,182.449 osoba, od toga 4020 u posljednja 24 sata. Zaključno s 14. rujnom cijepljeno je 59,61% ukupnog stanovništva, odnosno 70,89% odraslog stanovništva.

Također u tijeku je cijepljenje drugom docjepnom dozom koja pokriva i varijantu omikron BA.1, dok je Europska agencija za lijekove prije nekoliko dana odobrila cjepiva za BA.4 i 5, koje se kroz nekoliko tjedana očekuje u Hrvatskoj, a namijenjeno je kao docjepna doza za sve starije od 12, s time da se najviše preporučuje starijima i imunokompromitiranima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:28