VRATA EUROPE

LJETNA PATROLA JUTARNJEG LISTA Umag se zahvaljujući ATP Croatia Openu etablirao kao vodeći sportski centar u Istri

 Niko Goga/Cropix

Fresh fish, terace by the sea, buongiorno, welcome.. vatreno dovikuju odreda ugostitelji po ulici Giuseppea Garibaldija, koja se nalazi u centru Umaga, pokušavajući privući goste u svoje restorane.

Umag je malen grad, i takav je njegov glavni trg, Trg slobode na kojem se, kao i u gotovo svakom gradu na obali, nalazi crkva. U gradu preko dana nema mnogo ljudi. Turiste koje ćete zateći na ulicama grada uglavnom su oni koji su stigli na jednodnevni izlet iz Slovenije ili Italije.

Tenis, jahanje, penjanje

Gosti koji se dulje zadržavaju u Umagu dane provode u hotelskim kompleksima, na plaži ili su se odlučili isprobati neki od sportskih sadržaja kojih Umagu ne manjka.

Iako se mnogi sjećaju vremena kada je Umag bio grad zabave, danas je Umag grad u potpunosti prilagođen sportu i obiteljima s djecom. Umag nudi rekreacijske sportove na svakom uglu.

Naravno, imaju najviše teniskih terena što ne čudi s obzirom na to da se kod njih održava ATP turnir. No, osim teniskih terena, u Umagu se može zaigrati i nogomet, iznajmiti jet ski, bicikl, ali i zaigrati paintball. Umag ima i umjetnu stijenu za penjanje, ali i konjički centar pa je moguće i jahati.

Jedna od velikih prednosti Umaga su i njegove brojne plaže prepune hlada, a gotovo u svakoj od njih nalaze se parkovi sa zabavnim programom za djecu. Kućice s palačinkama, sladoledima i sokovima nalaze se duž cijele obale, posebice kod plaže ispod hotela Stella Maris. Sve je prilagođeno djeci.

I zato će se na plaži vidjeti najviše mladih obitelji koji su upravo Umag odabrali kao svoju destinaciju za odmor. Oko Umaga mogu se obići mala mjesta kao što je Buščina, Sv. Marija na Krasu, Kmeti, Sarbarica, Šćavonija, Galići i Ungarija, ali i Buje koje su posljednjih nekoliko godina poznate kao mjesto u kojem se proizvodi i toči jedna od najboljih hrvatskih piva, San Servolo.

Otkazan Umagination

I dok obitelji uživaju, mladi se žale da nemaju kamo izaći. Dva kluba pokraj hotela Stella Maris, Americano bar i Planet, krcati su svake večeri jer su jedini odabir. Umagination, festival elektronske glazbe, koji je znao podići cijelu ljetnu sezonu, ove godine je otkazan.

- Ako ostajemo u gradu, izlazimo tamo. No, često odemo do Portoroža, do kojeg nam treba otprilike 20 minuta. Tamo je središte noćnog života, a i Kopru ponekad zna biti jako zabavno – govore nam Umažani koji su jedva dočekali početak ATP turnira jer tada grad oživi, postaje središte zabave i turizma.

Croatia Open Umag započeo je ekshibicijskim mečom Gorana Ivaniševića i prijatelja, a zabavni program prve večeri otvorio je Željko Joksimović. I to će biti sasvim druga slika Umaga, različita od one mirnije koja oslikava ovo mjesto u ostatku sezone. Do 26. srpnja grad će biti pun glamura, zabave i poznatih lica, no već sljedećeg dana vratit će se u onaj stari film - plaža, večera, šetnjica po rivi i odlazak u hotel.

I na karti grada, koju smo dobili u turističkom uredu, ima više restorana nego zanimljivih sadržaja i znamenitosti.

Plaže zaista jesu lijepe, ima sportskog sadržaja, ali svega ostalog manjka. Umag je mjesto gdje dolaze osobe koje žele potpuni mir.

U Umagu su cijene i više nego pristojne, ali naravno uvijek se možete zeznuti i preplatiti koju uslugu. Tako, primjerice, cijene parkinga variraju na samo nekoliko metara. Dok je cijena parkinga na rivi 20 kuna sat vremena, samo nekoliko metara prema tržnici sat vremena je 6 kuna. Automati za naplatu parkiranja primaju samo kovanice, što zna biti nezgodno.

U Umagu ne propustite ni odlazak na Katoro gdje se nalazi park vjeverica. Vjeverice žive u parku ispod hotela Melia Coral, na što upućuju i info ploče postavljene u parku. Iako vjeverica ima, potrebno je doći pretkraj dana jer se skrivaju za vrijeme velikih vrućina.

Svjetionik ljubavi

- Tu su one, samo se skrivaju tijekom dana. Morate doći navečer inače ih nećete vidjeti - kaže nam konobarica u blizini parka.

Ono na što su Umažani ponosni i što ističu kao veliku znamenitost je savudrijski svjetionik. Svjetionik ljubavi, kako ga zovu, najstariji je jadranski svjetionik sagrađen 1818.

Jedna legenda koja ga prati je ljubavna priča o mještanki i grofu Matternichu koji su se tamo skrivali. Ta će legenda oživjeti u sklopu projekta Istra Inspirit koji se 23. srpnja održava u svjetioniku.

Mjesto za izlazak - American bar

American bar kod hotela Stella Maris glavno je mjesto za izlazak Umažana, ali i turista. Prepuni bar svake večeri pušta stranu glazbu te je dupkom pun. Oni željni domaćeg stiha izaći će preko ceste u Planet bar.

Parkiralište ispred American bara cijelu večer je puno, no uvijek ima mjesta za parkiranje. Veliki je plus što se pokraj bara nalazi i fast food pa se mladi još nakon izlaska druže na sendvičima.

Foto: Niko Goga/Cropix

Najbolji izlet - Unajmite gradski bicikl i istražujte

Umag je najbolje istražiti na biciklu. Rentanje gradskog bicikla nije skupo, a odličan je način za proći dugu obalu i na kraju posjetiti svjetionik u Savudriji. Gradski bicikl može se unajmiti na nekoliko punktova i jednako tako može se vratiti na nekoliko lokacija - Katoro, Stella Maris, Punta, Umag centar.

Bicikl se može unajmiti na cijeli dan za 35 kuna, a može se platiti i karticom. Na nekim dijelovima može se voziti skroz uz more, dok se negdje mora voziti cestom, no vozači automoblia već su navikli na bicikliste i paze kako voze. U ponudi je i najam električnog bicikla, za one kojima je ipak preteško cijelo vrijeme pedalirati. Cijena 35kn/dan

Foto: Niko Goga/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:49