UGOVOR S INOM

Linić: Sanader je oštetio državu za 2 do 3 milijarde kuna

ZAGREB - Poziv predsjednika Stjepana Mesića USKOK-u da istraži prodaju dionica Ine mađarskome MOL-u, i ispita bivšeg premijera Sanadera očekivano je dobio snažnu potporu oprobe.

SDP-ovac Slavko Linić tvrdi kako su prvi i drugi čovjek Vlade Ivo Sanader i Damir Polančec tim poslom oštetili državu za dvije do tri milijarde kuna. IDS-ovac Damir Kajin Mesićev zahtjev da se ispita Sanadera naziva njegovom zadnjoj pomoći Hrvatskoj i pozivom da se svi trgnemo.

- Zbog svega onoga što je ostalo iza bivšeg premijera, afere u HAC-u, Poštanskoj banci, HEP-u, Sanadera je trebalo davno “usidriti” – poručio je Kajin.

Linić tvrdi kako su Sanader i Polančec kupili plinski biznis odnosno tvtrku Plinacro koja je bila u sastavu INE, kako bi mađarskom MOL-u vratili dio novca kojim je ta tvrtka kupila dionice Ine. Na taj način je, tvrdi, za dvije do tri milijarde kuna umanjen iznos, koji su Mađari platili zad dionice Ine.

- Obmanuli su javnost jer su tvrdili da je osiguranje plinskog biznisa dobro za Hrvatsku. Loše radnje su prikazivali kao dobre. A ako obmanjuješ javnost onda to radiš zbog vlastitog interesa. Posao je DORH-a da utvrdi da li su Sanader i Polančec imali koristi od tog posla - ističe Linić.

Linić smatra nedopustivim i to što je upravljanje Inom prebačeno na izvršni odbor. Upravljanje Ine je sada izvan ruke hrvatske Vlade, jer izvršnim odborom upravlja mađarski dio vlasnika - upozorava.

"Evidentno je", kaže Linić, "da je sve previše povezano i s Podravkom".

"- Poveznica je Polančec koji je sve to obavio, sve to potpisao, sve to pripremio, a naravno bez nalogodavca koji je sve to amenovao na hrvatskoj vladi to nije mogao", smatra Linić. Odgovorne su, dodaje, i tajne službe za koje su uvjeren je sve znale o ugovor Ine i MOL-a.

"Jesu li izvještavale ljude koje treba izvjestiti, vjerojatno nisu. Mesić i premijerka Jadranka Kosor moraju utvrditi zašto tajne službe ne rade svoj posao", kaže Linić.

Predsjednik Sabora Luka Bebić ostao je sudržan oko komentiranja Mesićeva poziva USKOK-u da ispita i bivšeg premijera.

"Neka svatko radi svoj posao u okviru zakona. Ne bih htio davati ikome upute što treba raditi niti je to na političkim dužnosnicima da se time bave. Nije primjereno da upućujem državni organ negdje, niti ja imam ikakvih pokazatelja za to – kazao je Bebić. Na pitanje može li zamisliti Sanadera kao svjedoka u aferama pod istragom USKOK-a rekao je da "ne zamišlja nikoga kao svjedoka jer se u pravosudnom sustavu zna tko, kada i zašto odgovara“.

Bebić tvrdi kako osobno ne zna ništa o ugovorima između Ine i MOL-a, no čudno mu je što Mesić tek sada otvara tu temu.

"Neobično je što se stvari otvaraju nakon nekoliko mjeseci, čak i godinu dana, nakon što su se dogodile. Ako se netko želio upoznati s bitnim stvarima u INA-i ili nekoj drugoj tvrtki, to je mogao", kaže Bebić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:30