ŠOK ZA DRŽAVNI PRORAČUN

LINIĆ POSLAO INSPEKCIJURajko Ostojić doktorimaje dao 10 posto veće plaće!

Zaposleni u bolnicama dobili su veće plaće za prosinac, a na Ostojića su ljuti svi ministri, ne samo Linić

ZAGREB - Ministarstvo financija poslalo je internu kontrolu u sve županijske bolnice kako bi provjerilo isplatu plaća jer to još uvijek nije moguće učiniti putem sustava Centralnog obračuna plaća (COP).

Postoje sumnje, otkrivaju u Ministarstvu financija, da se za plaće u zdravstvu opet troši više nego što je planirano i to od 7 do 10 posto! Pretpostavlja se da se to dogodilo zbog novog obračuna prekovremenih sati i dežurstava koji je ugovoren u novom kolektivnom ugovoru.

- Lani smo sanirali zdravstvo sa 3,3 milijarde kuna, a već sada imamo oko tri milijarde kuna deficita. Skoro sve što ćemo uštedjeti kroz ovaj rebalans opet će nam pojesti Ministarstvo zdravlja. Svi ministri, a ne samo Linić, ljuti su na Rajka zbog toga - kaže visokopozicionirani sugovornik iz Ministarstva financija.

Dva propusta

U Ministarstvu zdravlja imaju dva velika propusta. Uvođenje Centralnog obračuna plaća lani je uzrokovalo kašnjenja u isplatama plaća, ali zdravstvo je jedini sustav koji uopće nije uspio ući u sustav. U siječnju, kada je pet kliničkih bolničkih centara trebalo isplatiti plaće kroz COP, jedino je KBC Split to na kraju učinio, a ostali su nakon višednevnog kašnjenja plaće isplatili po starom sustavu.

Drugo, u Ministarstvu financija tvrde kako je masa za plaće u siječnju značajno povećana što je apsolutno neprihvatljivo u situaciji kad sva ostala ministarstva moraju držati pod kontrolom sve proračunske stavke budući da je Hrvatska u proceduri prekomjernog deficita.

- Ispada da ćemo imati veće troškove po novom kolektivnog ugovoru iz prosinca nego onom koji je proglašen ništetnim. Nikome nije jasno što je to ministar zdravlja ispregovarao u kolektivnom ugovoru - ljute se u Ministarstvu financija.

Skupi kolektivni

Samo u dva KBC-a - Rijeka i Sestre Milosrdnice, potvrdili su da su u siječnju za prosinac isplatili plaće veće za 800.000 do čak milijun kuna. U KBC-u Rijeka riječ je o povećanju od 7 posto, a procjenjuje se da su u nekim bolnicama plaće povećane i do 10 posto.

Prema posljednjim podacima iz izvješća Državne revizije u 2012. ukupni rashodi za zaposlene u bolnicama premašili su 5,37 milijardi kuna.

Za novi kolektivni ugovor za oko 72.000 zaposlenih u zdravstvu godišnje treba osigurati dodatnih 300 milijuna kuna, a ukupni novi trošak za proračun je još puno veći. Ako su plaće veće za 10 posto to bi značilo da će godišnje faliti još približno 500 milijuna kuna!

Bolnice ne znaju

Već na pet kliničkih bolničkih centara koji su lani trebali ući u COP vidjelo se da je u sustavu kaos. Potpuno su neujednačeni koeficijenti za izračun plaća pa se događalo da različite bolnice za isto radno mjesto imaju različite koeficijente.

Da bi se to riješilo od 1. veljače je na snazi nova uredba o koeficijentima složenosti poslova kojom bi to trebalo biti ujednačeno. Drugi problem dogodio se zbog neujednačenog tumačenja novog kolektivnog ugovora koji je na snazi od 1. prosinca.

Bolnice različito tumače isti kolektivni ugovor, pogotovo odredbe o dežurstvima i pripravnosti.

Zbog toga se povjerenstvo za tumačenje kolektivnog ugovora do sada sastalo već četiri puta da bi objasnili bolnicama kako isplaćivati plaće.

‘Liječnici namjerno rade kaos’

- Zgranut sam koliko je cijeli sustav u kaosu. Dodatni je problem što liječnici opstruiraju kolektivni ugovor koji sada pod svaku cijenu žele prikazati lošim. Tako se događa da u jednoj velikoj bolnici s pet sala namjerno ujutro stave tri tima i oba anesteziologa, a popodne dva tima i niti jednog anesteziologa i onda ispada da je nemoguće raditi - tvrdi sugovornik iz sustava zdravstva.

Ministarstvo ne želi dati podatke

U Ministarstvu zdravlja nisu nam dostavili podatke o ukupnom trošku plaća pet KBC-a nego su objašnjavali zašto plaće kasne. - Poduzete su sve mjere kako bi se plaće isplatile u propisanom roku najkasnije do 15. veljače. Ključni problemi koji su uočeni i zbog kojih nisu pravovremeno isplaćene plaće dostavljeni su FINI kako bi se dopunila i izmijenila aplikacija - poručuju.

‘U KBC-u Sestre milosrdnice smo isplatili milijun kuna veće plaće’

Ravnatelji bolnica s kojima smo jučer razgovarali potvrdili su nam da su u svim KBC-ovima i KB-ovima za prosinac povećane mase plaća. Razlog je, tvrde, novi kolektivni ugovor, prema kojem se svaki sat rada više mora isplatiti kao prekovremeni, a ne kao paušal.

- Masa liječničkih plaća za prosinac u KBC-u Rijeka bila je veća za oko 800.000 kuna. Razlog je novi obračun prekovremenih sati, prema novopotpisanom kolektivnom ugovoru - rekao je Herman Haller, ravnatelj KBC-a Rijeka. Naglasio je da su po tom novom obračunu, umjesto paušala za prosinac, isplaćeni svi prekovremeni sati pa je dijelu liječnika plaća bila veća, ali, istina, nekima i manja. Haller tvrdi da će se masa plaća za siječanj po njegovu mišljenju vratiti na staru razinu jer se započelo sa smjenskim radom, a to znači da mjesečno ne može biti više od 16 prekovremenih sati, što u toj stavci stvara manja izdvajanja.

I u KB-u Sestre milosrdnice za plaće u prosincu isplatili su oko milijun kuna više, rekla je ravnateljica prof. dr. Vesna Šerić i dodala da, nažalost, Centralni obračun plaća nije usklađen sa svim specifičnostima zdravstvenog sustava, što je velik problem. Razlog za povećanje mase plaća u svojoj bolnici V. Šerić objasnila je kao i Haller primjenom novog kolektivnog ugovora i starom organizacijom dežurstva.

Ustvrdila je kako se tijekom posljednjih mjeseci učinilo mnogo u usklađivanju koeficijenata zaposlenih sa stvarnim stanjem (obrazovanje, radno mjesto), ali i dodala da je zdravstvo najkompliciraniji sustav jer, primjerice, medicinska sestra s istim obrazovanjem i stažem koja radi na onkologiji s citostaticima ne može imati istu plaću kao kolegica na neurologiji.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 05:27