SABOR

Lijevo-liberalna oporba traži ocjenu ustavnosti novog saborskog Poslovnika zbog pandemije

Osim što se ograničava broj zastupnica i zastupnika koji mogu sudjelovati u raspravama, još je veći problem smanjen broj replika
Sandra Benčić
 Goran Mehkek/Cropix

Klubovi zastupnika lijevo-liberalnih stranaka u Saboru u petak su najavili da će idući tjedan Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti poslati najnovije izmjene Poslovnika zbog pandemije Covid-19 jer im se time, pojasnili su, dijelom ograničava sudjelovanje u parlamentarnoj raspravi.

Sandra Benčić u ime Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka ocijenila je da se tim izmjenama onemogućava osnovna funkcija parlamenta, a to je kontrola rada izvršne vlasti budući da se zastupnicima ograničava sudjelovanje u raspravi u Saboru.

Osim što se ograničava broj zastupnica i zastupnika koji mogu sudjelovati u raspravama, još je veći problem smanjen broj replika koje možemo upućivati predlagatelju zakona, što je jedan od osnovnih parlamentarnih mehanizama pomoću kojeg možemo sudjelovati u formiranju mišljenja o određenom zakonu i iznositi svoja politička stajališta, ustvrdila je Benčić.

"Smatramo da se ovime krši Ustav, među ostalim, u dijelu koji nam omogućava slobodu mišljenja i izražavanja, ali i onemogućava dio zastupnika da svoje stavove iznose osobno, a naš je mandat osoban i ne pripada Klubu ni strankama", kazala je.

Dio izmjena Poslovnika smatra protuustavnima iako epidemiološke mjere apsolutno podržavaju jer se one moraju provoditi, ali tvrde da se to mogle biti blaže. “U našem zahtjevu istaknut ćemo da je došlo do povrede principa razmjernosti jer osim sabornice postoji još nekoliko dvorana koje se također mogu koristiti za sudjelovanje zastupnika u raspravi putem videolinka”, pojasnila je.

"Ako se omogućilo glasanje putem videolinka, što je uvedeno jer HDZ ima vrlo tanku većinu pa da ako netko završi u samoizolaciji može sudjelovati u glasanju, ne vidimo razlog zašto se taj isti videolink ne može postaviti u susjedne prostorije kako bi zastupnici mogli normalno sudjelovati u raspravi", dodala je.

“Sve nas to podsjeća na namjerno sužavanje mogućnosti parlamenta da kontrolira izvršnu vlast i vodi daljnjoj stožerizaciji Hrvatske gdje se na temelju preporuka Stožera formiraju pravila koja ograničavaju rad demokratskih institucija u zemlji i uvodi na mala vrata potpuna dominacija izvršne vlasti nad parlamentom u čijem radimo mi više ne možemo sudjelovati”, zaključila je Benčić.

Skrenula je pažnju i na sjednicu Vlade na kojoj svi ministri sjede jedan do drugog, imaju maske, no, nisu propisali da ih dio ne sudjeluje.

U Ime Kluba zastupnika SDP-a Vesna Nađ istaknula je da zbog pandemije ne moramo staviti na čekanje sve naše ustavne vrijednosti, prava i slobode.

Dodala je da su očekivanja građana od zastupnika da aktivno sudjeluju u raspravama, da postavljaju pitanja, replike i iznose svoja stajališta, ali i kontroliraju Vladu kako bi održavali potrebe građana i razvijali demokratsko društvo.

Ove izmjene Poslovnika postale su smetnja ostvarenju ustavnih prava zastupnika i zastupnica što nije proporcionalno svrsi koja se želi postići jer se zaštita zdravlja može postići i drugim sredstvima, organizacijskim i tehničkim poput raspodjele zastupnika u nekoliko dvorana. “Ne smijemo biti stavljeni pred zid da biramo - ili zdravlje ili demokratske vrijednosti”, zaključila je Nađ.

Dalija Orešković iz Kluba zastupnika Stranke s imenom i prezimenom kazala je da se njihova inicijativa tiče svih zastupnika pa i vladajućih, ali i svih hrvatskih građana koji imaju opravdana očekivanja da će u Saboru svaki zastupnik koji ima osobni mandat odgovorno i časno obnašati svoju dužnost i aktivno sudjelovati u raspravi.

To su nam vladajući na krajnje neustavan način onemogućili, ustvrdila je, dodavši da im vladajući onemogućuju opravdanu kritiku i iznošenje argumenata koje najčešće ide kroz repliciranje u raspravama. "Svedeni smo na četvrtinu onoga što bi nam po Ustavu i logici stvari trebalo pripadati", poručila je Orešković, dodavši da su nam puna usta digitalizacije i novih tehnologija, a u Saboru se ne može organizirati rasprava videolinkom.

U inicijativi će im se, najavile su, pridružiti još i IDS, HSU i HSS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 17:55