VAŽNI SAVJETI

Liječnik o toplinskom valu koji žestoko udara Hrvatsku: Ovo su znakovi za uzbunu!

Meteorolog HRT-a jučer je najavio da će novi toplinski val biti malo kraći nego prošli
 Paun Paunovic/Cropix

Danas očekujemo vrhunac toplinskog vala, koji će ipak biti malo kraći nego onaj prošlotjedni. Tijekom dana temperature će dosegnuti 35 i više stupnjeva. Za zagrebačko, osječko i karlovačko područje na snazi je narančasto upozorenje zbog toplinskih valova. Dr. Mladen Horn za HRT je dao nekoliko savjeta kako se čuvati vrućina.

- Na udaru smo toplinskoga vala. Preporuke su, posebice za starije osobe, da se ne izažu suncu od 11 do 16 sati, osobito srčani, gerijatrijski bolesnici te oni oboljeli od šećerne bolesti i drugih kroničnih bolesti. Pri izlasku terbalo bi glavu zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom te nositi laganiju prozračnu odjeću i obuću. Nužno je uzimati svaka tri sata najmanje pola litre vode, savjetuje voditelj smjene zagrebačke Hitne medicine dr. Mladen Horn te upozorava da su glavobolja, mučnina, vrtoglavica i dehidracija, suhoća usta i kože, znakovi za uzbunu.

Novi toplinski val će biti malo kraći nego prošli

Meteorolog Izidor Pelajić jučer je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 najavio da će novi toplinski val biti malo kraći nego prošli i najvjerojatnije manje intenzivan.

Objasnio je kako se novi toplinski val očituje u visokim, iznadprosječnim dnevnim temperaturama, a na obali su problem i vrlo tople noći u kojima temperatura ne pada ispod 20, a često ni 25 stupnjeva.

HAK: Na put krećite rano ujutro ili kasno navečer

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju, poručuju u utorak ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK) pozivajući vozače da izbjegavaju vožnju i putovanje tijekom dana kada temperature dosežu svoj maksimum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:37