TEŠKI SIMPTOMI

LIJEČNICI SMIRUJU PANIKU U Hrvatskoj je još 95 posto respiratora neiskorišteno

 AFP

“U Hrvatskoj je pet posto respiratora zauzetih s kritičnim pacijentima, a nadamo se da ostalih 95 posto nećemo nikada upotrijebiti. Ukupno, njih 800 nalaze se u četiri velika respiracijska centra, Splitu, Zagrebu, Osijeku i Rijeci.

Svi teški pacijenti idu u te centre”, rekla je Maja Grba-Bujević, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva. Svi se nadaju da će se njezina želja i ispuniti i da će Covid-19 u Hrvatskoj ostati u linearnom rastu, odnosno da neće prijeći u eksponencijalni, kad količina raspoloživih respiratora može postati problem. U tom bi se slučaju zdravstveni djelatnici našli u teškim dilemama jer bi morali odlučivati tko će dobiti uređaj, a to nerijetko znači i tko će preživjeti.

Dilema

Tri europske zemlje, Italija, Francuska i Španjolska, već su se našle u tom problemu pa se ovih dana uvelike raspravlja jesu li zdravstveni djelatnici prisiljeni provoditi zapravo “tihu eutanaziju”.

I dok se u Italiji o tom etičkom problemu uglavnom šuti, premda svako malo u javnost izađe informacija o “nekome tko se odrekao respiratora u korist mlađeg pacijenta”, u Španjolskoj i Francuskoj rasprave su u punom jeku je jer u obje zemlje eutanazija nezakonita. Primjerice, od španjolskih se liječnika može čuti da “ne koriste respiratore na pacijentima starijima od 80 godina”. Bivši član katalonskog parlamenta Alfonso López Tena u svom je tvitu napisao:

“Katalonska vlada odlučila je pustiti da umru stariji pacijenti s koronavirusom uz opasku da se njihov prijam u bolnice ne preporučuje ne bi li se izbjegla tzv. uzaludna zdravstvena zaštita. Starim ljudima dat će se morfij ili neki drugi lijek kako ne bi osjećali bol i to je sve”.

Naime, u Kataloniji je zabilježeno više od 24.000 slučajeva Covida-19, a broj onih koji trebaju respirator se utrostručila. U regionalnom katalonskom listu La Vanguardia citira se dokument po kojem se “ne preporučuje respirator za starije od 80”. Navodno se i dodaje da starijima treba dopustiti da umru kod kuće i da ih se ne dovodi u bolnicu.

Tužna smrt

Predsjednik Francuskog gerontološkog društva (SFGG), prof. dr. Olivier Guerin, rekao je da su zdravstveni djelatnici suočeni s odabirom koga će reanimirati. Bivši šef francuskog društva za palijativnu skrb (SFAP), prof. dr. Regis Aubry, koji radi u posebnoj jedinici za Covid-19 u bolnici na istoku Francuske, rekao je da žrtve umiru bez bliskih prijatelja i obitelji, zbog straha od infekcije, te njihov kraj života nastoje učiniti što ugodnijim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 14:10