POLICIJA POPUSTILA

Liječnici bijesni zbog novog Zakona o prometu: ‘Ne želimo se svađati s ljudima i živjeti u strahu‘

Liječnici kažu da nemaju podatke o tome koji pacijenti imaju položen vozački ispit te da im oni taj podatak mogu i prešutjeti
 Srđan Vrančić/Cropix

Kao liječnik, smatram da nije na meni da pacijentove podatke iznosim i prijavljujem, da se u ambulanti svađam niti da ispitujem svakog pacijenta koji uđe na vrata posjeduje li on vozačku dozvolu. Kao što nije moj posao silna administracija koju to zahtijeva. Kao osoba, majka troje djece, ne želim živjeti u strahu od verbalnih i fizičkih napada na mene ili moju obitelj zato što sam nekome dala zabranu upravljanja vozilom.

Gdje točno u opisu našeg posla piše izdavanje zabrane za upravljanje motornim vozilom? Smatram da je potpuno neprihvatljivo izdavanje i produživanje vozačkih dozvola bez pregleda, na osnovi izdavanja zabrana od strane izabranog liječnika!! Kao i dosad, postoji medicina rada koja je kompetentna za određivanje sposobnosti u različitim segmentima života - napisala je u svom komentaru prijedloga izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama obiteljska liječnica Romina Kalesić Čulina.

Dijagnoze za prijavu

Komentar prijedloga izmjena zakona objavljenog na javnom savjetovanju možda najbolje oslikava bijes obiteljskih liječnika koji bi u slučaju da je prošao takav prijedlog bili jedini liječnici obvezni prijaviti privremenu nesposobnost pacijenata za upravljanje vozilima.

Takvoj odredbi žestoko se usprotivila i Kordinacija hrvatske obiteljske medicine, Pravobraniteljica za djecu, Ured pučke pravobraniteljice, Hrvatska liječnička komora te velik broj obiteljskih liječnika. Stoga je Ministarstvo unutarnjih poslova ipak "olabavilo" svoj prijedlog i djelomično usvojilo njihove prijedloge te je dodana odredba da su, uz liječnike opće medicine (izabranog liječnika), i liječnici koji su obavili pregled ili su liječili vozača dužni prijaviti privremenu nesposobnost. Time je, objašnjavaju u MUP-u, proširen krug liječnika koji mogu donijeti odluku o privremenoj nesposobnosti pacijenta, odnosno vozača.

Na predložene promjene Zakona stiglo je ukupno 224 komentara i primjedbi, od čega se njih 38 odnosi na odredbu i prijavljivanju privremene nesposobnosti pacijenta. Liječnici i liječničke udruge posebno zamjeraju što prijedlogom zakona nije definirano koja su to zdravstvena stanja koja utječu na zdravstvenu sposobnost za sigurno upravljanje vozilom. Naši sugovornici u MUP-u upućeni u proceduru izrade ovog prijedloga naglašavaju kako se to i ne propisuje ovim zakonom.

"Nije policija ta koja će određivati vrste dijagnoza", kažu nam sugovornici. Stoga će, kako saznajemo, Ministarstvo zdravstva nadopuniti Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače te definirati koje su to dijagnoze koje će liječnici morati prijaviti policiji radi utvrđivanja privremene nesposobnosti za upravljanje vozilom.

Smanjenje troškova

U svojim komentarima liječnici opće medicine posebno naglašavaju da oni nemaju podatak koji njihovi pacijenti imaju položen vozački ispit niti ih su ih dužni to ispitivati. U tom kontekstu ističu kako im pacijenti mogu taj podatak prešutjeti u strahu da privremeno ne izgube vozačku dozvolu.

U MUP-u odgovaraju kako je intencija dopune Zakona rasterećenje liječnika i policijskih službenika te vozača. "Budući da su liječnici obiteljske medicine i do sada obavijesti o promjeni zdravstvenog stanja Ministarstvu unutarnjih poslova dostavljali putem Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava, izmjena je predložena da bi se izbjeglo slanje vozača na obavljanje zdravstvenog pregleda zbog privremenih zdravstvenih stanja u kraćem trajanju, a što posljedično vozačima smanjuje troškove.

Na pločniku uz pješake smije se voziti brže

U sklopu Javne rasprave najviše komentara i prijedloga izneseno je na odrebe o korištenju električnih romobila. MUP je usvojio nekoliko ključnih zamjerki.

Tako je ograničenje snage elektromotora romobila povećano sa 250 W na 600 W i ukinuta je odredba da je površinama kojim se kreću pješaci brzina romobila ograničena na brzinu prosječnog hoda pješaka.

Uz to, brzina el. romobila neće se ograničavati brojčanom oznakom, već će vozači osobnih prijevoznih sredstava morati brzinu prilagoditi okolnostima površine kojom upravljaju i sigurnosti drugih sudionika u prometu. (K.Ž.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:02