‘NE RAZUMIJEM KOLEGE‘

Liječnica iz bolnice u koju Hrvatice idu na pobačaj: ‘Prizivu savjesti nije mjesto u našoj profesiji‘

Liječnica je potvrdila da je u slučaju deset žena godišnje bila uskraćena pomoć u Hrvatskoj

Ultrazvučni pregled trudnice/Ilustracija

 Samuel Ashfield/Sciencephoto/Profimedia

Voditeljica ginekološkog odjela Opće bolnice u slovenskim Brežicama, dr. med. Mateja Vukmanič Pohar, kazala je za RTL da su prošle godine su u Sloveniji 134 Hrvatice obavile pobačaj.

U 2019. broj pobačaja se povećao, zatim je tijekom pandemije 2020. i 2021. neznatno opao. U 10-ak slučajeva godišnje, to su žene čiji plod ima kromosomski defekt (potvrđen BHR/AC ili NIPT testom) ili ultrazvučno otkrivenu abnormalnošću fetusa koja je nespojiva sa životom ili ima vrlo lošu prognozu zbog kvalitete života.

'U našoj bolnici, nakon što povjerenstvo razmotri takav slučaj, obično odobravamo prekid ako je trudnoća kraća od 17 tjedana. Žena čiji je fetus s anomalijama i stariji je od desetog tjedna trudnoće šalje se u Ljubljanu. Sličan protokol vrijedi i za Slovenke', poručuju iz bolnice.

Liječnica je potvrdila da je u slučaju deset žena godišnje bila uskraćena pomoć u Hrvatskoj. U ovoj skupini su uglavnom oni s potvrđenim defektima, koji se identificiraju tek nakon 12 tjedana trudnoće.

'Ovim ženama u Hrvatskoj uvijek se prvo dijagnosticira klasična kariotipizacija – to jest, podvrgavaju se amniocentezi ili biopsiji korionskih resica. Rezultati pregleda dostupni su tek za 2-3 tjedna, što znači da je tada trudnoća već veća od 16-17 tjedana. Riječ je o gestacijskim dobima fetusa s kojima trudnice u Hrvatskoj uglavnom ne uspijevaju postići dogovor o prekidu, unatoč lošoj prognozi', objašnjava doktorica Vukmanič Pohar.

Bolnica mjesečno zaprimi oko 20 do 30 pitanja o pobačaju. Poručuju da nemaju listu čekanja i da odgovaraju u najkraćem mogućem roku.

'U posljednjih 15 godina većina pobačaja se radi lijekovima. Protokol traje ukupno dva dana', objasnila je.

Prvog dana žena ima ginekološki i ultrazvučni pregled, razgovor s ginekologom, obrazloženje postupka, potpisuje suglasnosti i po potrebi komisijsko saslušanje. Nakon odobrenog zahvata pacijentica dobiva prvu tabletu i odlazi kući. Vraća se za 48 sati. Zatim ostaje u odjelu kako bi se dovršio zahvat.

'Posljednjih godina rijetko radimo klasični pobačaj u općoj anesteziji. Na to se odlučujemo samo ako pacijentica inzistira no ako ona to želi i već je rodila i nema posebnih čimbenika rizika za kirurški prekid, i to naravno samo ako trudnoća nije previsoka', naglasila je Vukmanič Pohar.

Cijena zahvata je oko 400 eura, ovisno o tome je li već imala laboratorijske pretrage i krvnu grupu.

Liječnica je odgovorila i na pitanje o 'prizivu savjesti' kojeg nema u njezinoj bolnici.

'Mislim da 'prizivu savjesti' nije mjesto u našoj specijalizaciji. Ovu profesiju odabrali smo da pomognemo ženama, kako u najljepšim trenutcima, tako i u vrlo teškim razdobljima njihovog života', kazala je.

'Prekid trudnoće nije lak za jednu ženu. Odluka koju donesu, bez obzira na razlog zašto su tu odluku donijeli ili su je trebali donijeti, obilježava ih za cijeli život. Predstavlja veliki stres i tešku psihičku kušnju', dodala je.

Liječnica Vukmanič Pohar istaknula je da je pobačaj kao metoda kontracepcije u Sloveniji posljednjih 20 godina iznimno rijetka, ali i da se iste Hrvatice ne vraćaju često.

'Teško razumijem svoje hrvatske kolege jer ne razmišljam tako', zaključila je Vukmanič Pohar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:49