GAJIO JE IMAGE GRADSKOG ŠMINKERA

'LIČKI ŠERIF IMAO BROD I APARTMAN, KUPOVAO ZEMLJIŠTA, ČESTO MIJENJAO SKUPOCJENE AUTE I MOBITELE' Gospićani o bivšem šefu policije

'Ne mogu reći da nismo prijatelji! Bili smo i ostat ćemo. Što bih sada trebao uraditi,' rekao nam je Milinović

Terase kafića u centru Gospića bile su dobro popunjene, a svi gosti raspravljali su jučer samo o jednoj temi - uhićenju Željka Jurkovića , dojučerašnjeg načelnika PU ličko-senjske, njegove tajnice Blaženke Mraović te voditelja Službe zajedničkih i upravnih poslova ličke policije Milana Rasta.

Vidjelo se to jako dobro po pažnji kojom su gosti pratili radijske vijesti.

Kralj prekovremenih

Njihov sugrađanin i stalni gost kafića u koji smo sjeli bio je udarna vijest.

Jurkovića USKOK tereti da je više od sedam godina lažno prikazivao svoj prekovremeni rad i nalagao da mu se kupuju bonovi za mobitel, iako je imao službeni, čime je navodno sebi pribavio 680 tisuća kuna.

Protiv svih je pokrenuta istraga, Mraovićka i Rast su nakon ispitivanja pušteni na slobodu, dok je za Jurkovića zatražen jednomjesečni istražni zatvor.

Jurković, koji je s ostalim osumnjičenicima uhićen jučer u Gospiću, nakon čega je noć proveo u pritvoru, a jutro na ispitivanju u USKOK-u, navodno je od travnja 2005. do kolovoza 2012. godine neistinito obračunao čak 2398 prekovremenih sati.

Sumnja se i da je od kolovoza 2004. do rujna 2012. nalagao da mu se kupuju bonovi za mobilne telefone, iako je imao službeni mobitel.

Bonove, njih čak 2186 vrijdenih ukupno 218.000 kuna, su mu na njegov zahtjev zaduživali suosumnjičena bivša tajnica s kojom je navodno bio u vrlo prisnim odnosima i voditelj Službe zajedničkih i upravnih poslova.

Zanimljivo, osumnjičena tajnica Blaženka snaha je Jose Mraovića, poznatijeg po nadimku Lički Tuđman.

Mutni poslovi

Jurković je na tim “poslovima”, tvrdi USKOK, “zaradio” više od 680 tisuća kuna, dok je državni proračun oštetio za više od 740 tisuća kuna.

Gospićanima s kojima smo razgovarali nije čudno da je Jurković uhićen jer se godinama priča da je bio umiješan u razne mutne poslove, istovremeno osiguran dobrom političkom zaštitom. Smatraju da Jurković zna mnogo tajni ličkih političara te da bi mnoge mogao dovesti u neugodnu situaciju ako “propjeva”.

Baš kada smo za komentar mislili zamoliti najmoćnijeg ličkog političara Darka Milinovića, za kojega Gospićani kažu da je dobar Jurkovićev prijatelj i da mu je godinama upravo on čuvao leđa, on se javio sam.

Mlinarićev je čovjek

Priznaje da su on i Jurković godinama bili susjedi i da su odrasli u istoj ulici.

- Ne mogu reći da nisam prijatelj s njim. Bili smo i ostat ćemo, što bih ja sada trebao?

Ali mogu reći da ne spada u red mojih najbližih prijatelja. Nije istina da sam ga ja postavio na mjesto načelnika, tamo ga je imenovao još ministar Mlinarić - rekao nam je Darko Milinović te dodao da su i njega iznenadile informacije koje su se pojavile u medijima i da državne institucije i tu trebaju posao odraditi do kraja.

Šminker u Audiju

Ljudi s kojima se Jurković družio opisuju ga kao kicoša, gradskog šminkera koji je često mijenjao mobitele i skupocjene automobile.

Jedan od njegovih najboljih prijatelja, a navodno i partnera u poslovima s nekretninama, navodno je Ivan Jurčić, šef gospićke SOA-e.

- Zajedno su kupili parcelu u centru Gospića, kao i jedno poljoprivredno zemljište u blizini Zadra koje je prenamijenjeno u građevinsko. U Novalji je postao koncesionar za taxi službu. Doduše, ne radi to osobno, nego preko svojih ljudi. Tamo ima apartman i brod, ali ne vjerujem da glase na njegovo ime - kaže nam izvor. Kao šećer na kraju dodaje kako Gospićanima nije promaklo da se Jurković zadnjih dana u gradu vozio u novom automobilu - Audiju.

Milinović: Kum sam Jurkovićevoj kćeri

HDZ-ovac Darko Milinović priznao je da je kumskoj vezi s bivšim načelnikom Policijske uprave ličko-senjske Željkom Jurkovićem koji je pod istragom zbog sumnje na lažiranje putnih naloga i prekovremenih sati, no da o tome ništa ne zna.

- Željko Jurković nije moj kum niti sam ja njegov. Ali sam prije 27 godina, zato što sam jedini imao sve sakramente, bio kum njegovoj starijoj kćeri. Tada nisam mogao znati što će se dogoditi 27 godina poslije.

Treba dopustiti institucijama pravne države da rade svoj posao - rekao je. ( SB)

Kupio stan za 120.000 kuna pa ga preprodao

Iako se nekadašnji Sanaderov zamjenik Darko Milinović ograđuje od Jurkovića, činjenica je da je u vrijeme njegova “odlaska” u Zagreb Jurković od zamjenika šefa kriminalističke policije Policijske uprave zasjeo na mjesto načelnika i tu ostao sve dok je Milinović bio u Vladi, odnosno dok HDZ nije izgubio izbore.

U to vrijeme od Grada Gospića za sitniš od 120 tisuća kuna kupio je i stan veličine 70 kvadrata u centru Gospića. Prodao ga je tri godine poslije za gotovo pet puta više novca, iako u njemu nije živio ni dan, a kupac je bio Ivan Biljan, tadašnji i sadašnji dogradonačelnik Gospića.

- Stan sam kupio preko agencije pa nisam ni znao da je Jurkovićev. Digao sam kredit na 15 godina i platio ga po tržišnoj cijeni. Kada ga je on kupovao, tada je bilo drugačije - komnetirao je Ivan Biljan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 04:40