POČASNI GRAĐANIN

Lički HDZ-ovci obasuli Plenkovića komplimentima: ‘Dragi Andrej...‘; Milinović se buni: ‘Ovo je sramota‘

Premijer se s komplimentima dobro nosio. Štoviše u svojem obraćanju i zahvali u istom tonu je nastavio i pobrojao sve što Vlada čini za Liku

Andrej Plenković

 Robert Fajt/Cropix

Rijetko tko, i tko zna kada, je obasipan komplimentima kao što je to danas premijer Andrej Plenković na svečanoj sjednici povodom Dana Ličko-senjske županije na kojoj su ga u Gospiću proglasili počasnim građaninom. Politički pragmatici zaključit će kako su lički HDZ-ovci Ličaninom proglasili svojeg stranačkog predsjednika, kao što su to ranije napravili i s dr. Franjom Tuđmanom.

Sa slavljenjem premijerova lika i djela krenuo je predsjednik Skupštine Marijan Kustić (HDZ), ujedno i predsjednik HNS-a, koji mu se obratio riječima: "Dragi Andrej, hvala ti za sve što radiš za svoju Hrvatsku i za našu županiju, u kojoj nisi rođen i nisi potekao, ali u kojoj ćeš uvijek biti dočekan kao jedan od nas. U svijetu u kojem u medijima i na društvenim mrežama često tutnje velike riječi i fraze, ti unosiš glas razuma i ustrajnost u radu. Iako se ponekad čini da trenutna buka ne dozvoljava da se vide sva naša djela, ne treba sumnjati, istina će sebi prokrčiti put".

Nastavio je župan Ernest Petry (HDZ) "jednim obećanjem i jednom molbom uime poštenih, radišnih i vrijednih žitelja Ličko-senjske županije": "Obećajem da ćemo s punim pouzdanjem u vlastite snage graditi županiju i uvijek biti na braniku hrvatskih nacionalnih interesa, a vas molim da zadržite odlučnost i hrabrost pred izazovima s kojima se zajedničkim snagama moramo suočiti. Našu potporu imate."

image

Andrej Plenković i Marijan Kustić

Robert Fajt/Cropix
image

Andrej Plenković

Robert Fajt/Cropix
image

Marijan Kustić i Andrej Plenković

Robert Fajt/Cropix

Premijeru su povelju počasnog građanina uručili za "osobiti doprinos u svekolikom razvoju i promicanju značaja i ugleda Ličko-senjske županije" Petry i Kustić. On se s komplimentima dobro nosio, štoviše u svojem obraćanju i zahvali u istom tonu je nastavio i pobrojao sve što Vlada čini za Liku, "najveću i demografski najpogođeniju županiju, od potpora u poljoprivredi, ulaganja u luke, zdravstvenu zaštitu, Veleučilište, ulaganje HEP-a u HE Kosinj, pomoći u vrijeme pandemije", te kazao:

"Ako ima ijedan razlog da ste bili ovako velikodušni prema meni kao predsjedniku Vlade, a ja ovo priznanje prije svega doživljavam kao gestu prema onome što radimo proteklih šest godina i poticaj da radimo još više u budućnosti, to je da smo omogućili više prihoda županijama - u odnosu na prije 2017. godine, Ličko-senjske županija je povećala svoje prihode u 2019. godini 78 posto".

image

Andrej Plenković

Robert Fajt/Cropix
image

Andrej Plenković

Robert Fajt/Cropix
image

Tomo Medved i Andrej Plenković

Robert Fajt/Cropix

Odmah nakon njega nagrađen je javnim priznanjem i potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved i to za "doprinos i očuvanje digniteta hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata s područja Ličko-senjske županije".

Bivši HDZ-ovac, a danas najglasniji oporbenjak iz stranke Lipo dr. Darko Milinović, koji nije bio na sjednici, ovakvu je lokalnu politiku nazvao podaničkom, a odluku "neshvatljivom i sramotnom", postavljajući pitanje "što je to predsjednik Vlade napravio posebno za Ličko-senjsku županiju da bi nosio epitet počasnog građanina naše županije, osim što je pozvao ministre da podrže projekte iz Ličko-senjske županije i investitore da ulažu u Ličko-senjsku županiju"?

Odgovorio mu je župan Ernest Petry: "Je li se gospodin Milinović ulizivao Sanaderu? Trebao bi se osvrnuti na Fimi mediju i baviti se svojim poslom. Vlada pod vodstvom premijera Plenkovića je jako puno učinila za Ličko-senjsku županiju, a nastavlja i dalje. Žalosno je izazivati problem jer su sve stranke podržale naš prijedlog".

image

Andrej Plenković

Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image

Marijan Kustić i Andrej Plenković

Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix

Predsjedniku Zoranu Milanoviću, na novinarsku zamolbu da komentira njegovu kritiku kako je on mogao postati počasni predsjednik svakog grada i selu da je htio, poručio je kako očekuje da će on postati - počasni predsjednik Rusije.

Tomislav Zrinski, SDP-ov skupštinar također je podržao odluku da se Andrej Plenković proglasi počasnim građaninom, ali navodi da nije imao izbora jer se elektroničkim putem glasovalo za sve nagrađene u paketu.

- Andrej Plenković sigurno nije moj izbor. Ovo je bio lukavo smišljen plan - komentirao je Zrinski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:53