PICULA MILANOVIĆU

‘Licemjerno je komentirati svjetske krize iz topline svoga ureda ili tvornice čokolade‘

Treba biti u krizama tamo gdje se kriza događa i učiniti sve što je moguće da do eskalacije ne dođe, rekao je Picula

Tonino Picula

 Bruno Konjevic/Cropix

Licemjerno je komentirati svjetske krize iz topline svoga ureda ili iz tvornice čokolade, rekao je Tonino Picula, koordinator za vanjsku politiku Kluba S&D u Europskom parlamentu, večeras u Kijevu za HTV-ov središnji Dnevnik reagirajući na izjave predsjednika Zorana Milanovića.

Milanović ga je danas, naime, ne imenujući ga, prozvao za licemjerje, rekavši da je lako doći u Ukrajinu, podići dvije dnevnice, jesti boršč i onda govoriti da smo solidarni.

- Prije svega, licemjerno je komentirati svjetske krize iz topline svoga ureda ili iz tvornice čokolade. Treba biti u krizama tamo gdje se kriza događa, razgovarati s ljudima i, naravno, učiniti sve što je moguće da do eskalacije ne dođe, rekao je Picula.

Picula je rekao da je u Ukrajini od nedjelje u misiji Europskog parlamenta, kao član Odbora za vanjske poslove.

- Ja sam prije svega ovdje kao koordinator za vanjsku politiku moje političke skupine u Europskom parlamentu, Socijalista i demokrata, i kao član višestranačke delegacije. Prije svega, došli smo izraziti našu punu potporu Ukrajini u ovim vremenima koja za Ukrajinu nisu laka. Već sama percepcija da bi moglo doći do rata u Ukrajini tu je zemlju stavila pod vrlo ozbiljan i ekonomski pritisak, rekao je Picula.

Dodao je da je, prema podacima koje su čuli od državnog vrha, samo od studenog prošle godine gotovo 12 milijardi dolara otišlo iz zemlje, te da je Europska unija Ukrajini dala ozbiljan paket financijske pomoći od 120 milijuna eura kratkoročnih zajmova, ali i 1,2 milijardu drugih oblika financijske pomoći.

- To je vrlo jasan znak da ne samo politički pomažemo Ukrajinu, nego doista želimo da ona što prije prevlada i različite unutarnje gospodarske disparitete, poručio je Picula.

Picula je bio i u Mariupolju, lučkom gradu koji je nazvao simbolom otpora Ukrajine, njezine želje da doista bude zemlja koja ima jasan proeuropski put.

- Mariupolj je, naravno, i luka koja u ovom trenutku ne posluje onako kao što je poslovala ranije. Naprosto, morali su se preorijentirati, i upravo Mariupolj dokazuje koliko Ukrajina može pronaći načina da stane na vlastite noge, rekao je Picula.

Uredbu o proširenju ukrajinske vojske Picula je nazvao reakcijom na prijetnju koja joj se nameće.

- Ukrajinci nisu naivni, oni dobro znaju s kakvom se opasnošću suočavaju i naravno da moraju poduzeti određene poteze kako bi povećali razinu svog mogućeg otpora jednoj vrsti agresije. Međutim, oni itekako, i to je dojam koji sam stekao razgovarajući s ukrajinskim državnim vrhom, računaju na diplomatsko rješenje ove krize, oni žele svoje unutrašnje deficite rješavati u skladu s europskim standardima. Jednako tako žele otvoriti dijalog unutar Ukrajine kako bi prevladali ono što čini da se ova zemlja već osam godina nalazi u ratnom stanju, poručio je Picula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:46