STIGAO U SPLIT

LEGIONAR, GOLFER, VLASNIK BORDELA, OSUMNJIČENIK ZA RATNE ZLOČINE... Evo kako danas izgleda Kapetan Dragan!

Kao maloljetnik bio je uhićen zbog krađe i izabrao je umjesto zatvora obuku u vojnoj akademiji
 Mate Bašić

Tajanstveni legionar, instruktor posebnih postrojbi, trener golfa, osumnjičenik za ratne zločine i problematični vlasnik javne kuće u predgrađu Melbournea. Ujedno i veliki šarmer, nautičar, poduzetnik...

Sve su to lica Dragana Vasiljkovića, poznatijeg pod nadimkom Kapetan Dragan, koji je jučer nakon gotovo deset godina provedenih u Australiji konačno izručen Hrvatskoj zbog sumnje na ratne zločine.

Danas 71-godišnji Vasiljković, rođeni Beograđanin, imao je prilično buran život. Otkako mu je kao mališanu poginuo otac, živio je s majkom i braćom u Australiji, u Melbourneu. Već je tada, kao maloljetnik, upao u probleme sa zakonom zbog krađe sitne robe. Sud mu je dao izbor: može se obrazovati ili ići u zatvor, pa je mladi prijestupnik izabrao vojnu školu. Odlučio se obrazovati i završio vojnu akademiju, gdje je postao rezervni časnik elitne jedinice I. Viktorijin puk Vojske Australije.

Veliki šarmer

Karijera vojnika mu je odgovarala pa nitko ne spori da je bio jedan od ponajboljih vojnih instruktora. Iskustvo je stjecao i po Africi, obučavajući elitne australske postrojbe. No krajem osamdesetih ponovno je uhapšen, i to zbog podvođenja prostitutki u predgrađu Melbournea, zbog čega, već tada kao australski državljanin Daniel Snedden, bježi nazad u Srbiju.

Njegov povratak u Beograd poklopio se s kaosom predratnih godina.Šarmantan, s međunarodnim vojnim iskustvom, uskoro je osvojio sve srpske medije koji su o njemu pisali isključivo u superlativima, upravo patetično mistificirajući njegove sposobnosti. Postao je, piše beogradski tjednik Vreme, čak i heroj časopisa za djecu Knindže, a njegov odličan smisao za marketing dovodio ga je na sve beogradske naslovnice. Posebno je bio omiljen među, piše Vreme, kolumnisticama koje su uglavnom bile očarane njegovom neodoljivom karizmom. Ubrzo nakon što se vratio u ove krajeve, viđalo ga se i u Splitu. Uoči rata imao je tvrtku Mini Maus koja je organizirala čarter letove, a u Split bi uplovljavao kao skiper jedrilice. Uvijek je bio viđen u društvu lijepih žena, najčešće s dvije odjednom, zbog čega u Srbiji mnogi sumnjaju da je ikada silovao (dio optužbi protiv njega - silovanje u Zvorniku, op. a.) jer “nije trebao”.

Brzo ulazi u kontakte s vrhom JNA, pa već 1991. dolazi u Knin kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene. Zadatak mu je stvoriti elitne vojne postrojbe po uzoru na zadatke koje je i prije obavljao po svijetu. Godinu dana poslije nakratko se vraća u Beograd, gdje osniva Fond kapetana Dragana za pomoć siročadi i udovicama, a 1993. ponovno je u Kninu i na drugim dijelovima okupiranog hrvatskog teritorija.

Instruktor golfa

Upravo u te tri godine počinjena su zvjerstva, mučenja, zlostavljanja i ubijanja vojnika, policajaca i civila koja će se naći na optužnici pred Županijskim sudom u Splitu. Smatra se da ih je, pod izravnim zapovjedništvom Vasiljkovića, počinila njegova elitna postrojba Knindže, sastavljena od oko tri tisuće vojnika. Silovanja, premlaćivanja i ubijanja bila su česta u Kninu, Bruškom i drugim dijelovima gdje je djelovala jedinica Kapetana Dragana.

Nakon toga vraća se u Srbiju, tamo ostaje gotovo čitavo desetljeće te ga, nakon našeg zahtjeva za izručenje, put ponovno vodi u Australiju, gdje se skrivao pod australskim imenom i radio posao instruktora golfa. Devet godina trajala je njegova pravosudna bitka u kojoj je na sve načine pokušavao osporiti izručenje, no nakon što su iscrpljena sva pravna sredstva, nešto prije podneva ponovno je stupio na hrvatsko tlo.

Foto: AFP PHOTO / STRINGER

Vasiljković doveden na ispitivanje u splitsko tužiteljstvo

SPLIT - Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, doveden je u petak nešto prije podne u splitsko Županijsko državno odvjetništvo gdje će ga ispitati uz prisutnost tužitelja iz Šibenika i njegovog branitelja po službenoj dužnosti.





Vasiljković je u splitsko tužiteljstvo doveden pod posebnim mjerama opreza i jakom policijskom pratnjom, a ispitivanje je kako se doznaje počelo točno u podne.





Prema neslužbenim informacijama Vasiljković će otkazati odvjetniku Darku Staniću koji mu je postavljen po službenoj dužnosti i angažirati izabranog odvjetnika. Vasiljevićeva supruga navodno je jutros stupila u kontakt sa splitskim odvjetnikom Vinkom Ljubičićem kojeg je zatražila da ga zastupa. Odluku o tome Ljubičić treba donijeti tijekom poslijepodneva.





Pred Županijskim državnim odvjetništvom u petak se našao i Ivan Turudić, predstavnik logoraša koji je tijekom zatočeništva susretao kapetana Dragana. U razgovoru za Hinu kazao je da nema posebne osjećaje nakon što je čuo da je Vasiljković izručen i da će, bude li mu to odobreno, "otići u zatvor i odnijeti mu sok i cigarete pa neka vidi kako hrvatski vojnici postupaju sa svojim krvnicima".





Nakon gotovo desetljetnog ekstradicijskog postupka, pokrenutog zbog sumnje da je tijekom Domovinskog rata skrivio zločine nad hrvatskim civilima, policajcima i vojnicima, Vasiljković je u četvrtak iza 15 sati doveden u splitski zatvor na Bilicama. Iza 11,30 sati sletio je u zagrebačku zračnu luku kao prvi australski državljanin kojega je ta država izručila zbog ratnog zločina.





Zbog osjetljivosti situacije Vasiljković je, kako se doznaje, smješten u posebno zatvorsko krilo i u ćeliji je sam daleko od ostalih zatvorenika koje neće susretati.





Splitski odvjetnik Darko Stanić, koji Vasiljkovića brani po službenoj dužnosti, očekuje da će optužnica protiv Vasiljkovića biti podignuta odmah nakon što ga ispitaju tužitelji s obzirom da je bilo dovoljno vremena da se prikupi sav dokazni materijal.





Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je u četvrtak da će suđenje Vasiljkoviću biti pošteno i pravično, a srbijanskom kolegi Nikoli Selakoviću, koji je izrazio sumnju u to, poručio da je njegova ocjena neprimjerena te da se "bavi svojom zemljom i svojim pravosuđem".





Splitsko tužiteljstvo protiv njega vodi istragu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva. Dragan Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe. Nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio se u Australiju. Do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:30