BUNA U CAVTATU

LEGENDARNI TENISAČ THOMAS MUSTER SE BRANI 'Nisam htio posjeći stablo, nego samo tri grane'

Grane koje smetaju Musteru ne predstavljaju opasnost i ne smiju se sjeći, a kamoli stablo
Cavtat, 210814. Kuca Thomasa Mustera u Cavtatu ispred koje se nalaze borovi. Vlasnik kuce je htio posjeci borove jer mu navodno kvare pogled na rivu.Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
 Tonči Plazibat / CROPIX

Slavni austrijski tenisač Thomas Muster (47) podigao je ovih dana na noge stanovnike Cavtata nakon što se doznalo da je angažirao gradsku komunalnu tvrtku kako bi posjekla dugogodišnji bor ispred njegove kuće.

Cavtaćane je posebno razjarilo što Austrijanac bor želi sasjeći samo zato što zaklanja pogled na more iz njegove milijun eura vrijedne vile.

Rekao je to navodno vlasniku obližnjeg restorana, a Cavtaćani su komunalce u naumu da sasijeku bor zaustavili u posljednji trenutak, baš kada su se spremali piliti. Thomas Muster, iznimno uspješni tenisač i osvajač Roland Garrosa prije dvadesetak godina, dosad nije građanima ni medijima objasnio svoj potez.

Zaštićeno zelenilo

No Božo Lasić, zamjenik načelnika općine Konavle, novinarima je ispričao da mu je Muster potvrdio da je angažirao komunalce, ali ne kako bi sasjekli čitav bor, već samo nekoliko grana koje su mu smetale. - Sječa stabala u Cavtatu strogo je zabranjena i ne može se provoditi bez znanja Općine. Muster nije htio posjeći cijeli bor na cavtatskoj rivi, već je od komunalnih službi zatražio da mu ispile dvije do tri suhe grane koje mu zaklanjaju pogled na more. Po Cavtatu ima stotine stabala koje nekom smetaju. I meni smeta palma pri pogledu kroz prozor pa je ne siječem - rekao je Lasić za Dubrovački vjesnik.

Lasić je napomenuo da je zelenilo u Cavtatu strogo zaštićeno te je gotovo nemoguće dobiti dozvolu za sječu stabala.

Povremeno se pile pojedine suhe grane, no i one samo kada predstavljaju neku vrstu opasnosti.

Devastiranje šetnice

S obzirom na to da grane koje je Muster htio sasjeći ničim ne ulaze u tu kategoriju, sječa nije dopuštena pa ne bi bila odobrena čak ni kada bi poznati tenisač zatražio službeno odobrenje Općine Konavle, što nije učinio. Ako ništa, Cavtaćani mogu reći da su pobijedili bogatog i slavnog gosta i zaustavili ga u namjeri da devastira njihovu šetnicu.

Vilu 2006. kupio od Montgomeryja

Cavtaćane je razljutila bahatost tenisača koji, kažu, u vili ionako boravi svega nekoliko tjedana godišnje. Riječ je o raskošnom zdanju na samoj rivi koje je tenisač prije osam godina kupio od tadašnjeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Williama Montgomerya. Platio ju je malo više od milijun eura, objavljeno je. Vila je nekad pripadala poznatom slikaru Vlahi Bukovcu, a 2010. je objavljeno kako tenisač vrijednu kuću namjerava prodati legendarnom nogometašu Raulu, no Muster je to demantirao rekavši kako je cavtatska kuća njegov dom koji mu se jako sviđa. Bor je, čini se, tada ignorirao, no sad mu smeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 03:00