ANTUN KATUNAR

Legendarni krčki vinar opisao najtežu životnu bitku: ‘20-ak dana sam se borio za svaki udah‘

‘Njegovo stanje je bilo vrlo ozbiljno i po život opasno‘, kaže dr. Marko Milošević
Vinar Antun Katunar u svom vinogradu, arhivska fotografija
 Tea Cimas/cropix

Antun Katunar (70), poznati vinar s Krka 24 se dana borio s bolešću uzrokovanom koronavirusom. Za HRT je ispričao da je sve počelo kao obična prehlada, a onda je virus zahvatio oba plućna krila pa je Katunar završio u respiracijskom centru riječkog KBC-a. Situacija je bila, kaže, vrlo teška. Dvadeset je dana bio na kisiku, ali nije završio na respiratoru.

- Do vas leži čovjek koji je već na respiratoru. Slušate buku tih aparata, čuju se alarmi. Teško je boriti se za svaki udah, ispričao je Katunar koji je u bolnici bio na kisiku.

- Dvadesetak dana ukupno na kisiku. Ispočetka krene s nekakvih 50 litara u minuti, da bi na kraju završilo na tri litre, rekao je.

Specijalizant anasteziologije i intenzivnog liječenja dr. Marko Milošević kaže da su liječnici Katunarovo stanje uspjeli popraviti bez ventilatora i opsežnog stupnja liječenja.

- Njegovo stanje je bilo vrlo ozbiljno i po život opasno, kaže Milošević.

Nakon povratka kući iz bolnice, poznati vinar nastavlja s vježbama disanja, a mora i na redovite kontrole. Katunar svima sada poručuje da je važno na vrijeme potražiti pomoć liječnika.

- Time ćete spasiti sebe i olakšati rad zdravstvenog sustava. Medicina nas u roku od nekoliko dana može vratiti natrag. Ali ako je slika teška, onda prvo sebe ugrozite, a kao drugo - opteretite zdravstveni sustav, rekao je Anton Katunar za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:58