POHVALE IZ RUSIJE

Lavrov nahvalio Milanovića: ‘To što je nedavno rekao je iskreno i pošteno‘

Milanović je nedavno prilikom komentiranja obuke ukrajinskih vojnika ili bilo kakvog uplitanja u rat kazao kako to treba biti izbor Hrvatske

Milanović i Lavrov

 Yuri Kadobnov/Afp

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u srijedu Sjedinjene Države da su pripremale teren za sukob u Ukrajini u sklopu, kako je rekao, hibridnog rata protiv Moskve.

Lavrov je na konferenciji za novinare u ruskome glavnom gradu rekao da je kriza u Ukrajini počela puno prije nego što je Moskva poslala desetke tisuća vojnika u zemlju u veljači prošle godine, u onome što Kremlj zove "posebna vojna operacija".

Washington i Zapad optužuju Moskvu za ničim izazvano otimanje zemlje u Ukrajini u kolonijalnom stilu, dok Rusija taj sukob prikazuje kao povijesni sukob između nje i Zapada.

Lavrov je nedavne akcije Sjedinjenih Država usporedio s onima Adolfa Hitlera i Napoleona Bonapartea, rekavši da je Washington također pokorio Europu kako bi vodio rat protiv Moskve.

Rekao je da su nacistički vođa i francuski car jednom pokušali upotrijebiti istu taktiku protiv Rusije.

"Sjedinjene Države preko Ukrajine vode rat protiv naše zemlje s istim ciljem: konačnim rješenjem ruskog pitanja", rekao je Lavrov novinarima na godišnjoj konferenciji za novinare.

Nema ozbiljnih prijedloga za mir u Ukrajini

Lavrov je rekao da Moskva tek treba vidjeti ozbiljne prijedloge za mir u Ukrajini i da su ideje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija o toj temi neprihvatljive.

Dodao je da je Moskva spremna razgovarati o sukobu sa zapadnim zemljama i odgovoriti na ozbiljne prijedloge, ali da se u takvim razgovorima mora riješiti šira sigurnosna zabrinutost Rusije.

Ponovno je pozvao NATO da ukloni svoju "vojnu infrastrukturu" iz Ukrajine i drugih zemalja blizu ruskih granica.

Upozorio je da će Moskva biti prisiljena poduzeti odgovarajuće mjere na svojoj granici ako se Finska pridruži NATO-u.

Finska i Švedska trenutno su u pregovorima o ulasku u članstvo Saveza.

Lavrov je rekao da je Finska dugo bila primjer prijateljskih odnosa, ali da je brzo promijenila svoju retoriku prema Moskvi.

Pohvalio Milanovića

Na godišnjoj tiskovnoj konferenciji u Moskvi pohvalio je i nedavnu izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića kazavši kako je "nedavno rekao da je ovo NATO-ov rat". "To je iskreno i pošteno", zaključio je.

Podsjetimo, Milanović je nedavno u Vukovaru prilikom komentiranja obuke ukrajinskih vojnika ili bilo kakvog uplitanja u rat kazao kako to treba biti izbor Hrvatske "koja ne bi to trebala činiti što joj nameću veće sile". Kazao je i kako "Washington i NATO preko Ukrajine vode indirektni rat protiv Rusije".

"Washington i NATO preko Ukrajine vode proxy rat protiv Rusije. I obrnuto. Međutim, ako nemaš krajnji cilj, ako nemaš plan, onda to završava kao Afganistan. Plan ne može biti maknuti Putina. Plan ne mogu biti sankcije. To su gluposti. Nećemo ništa postići. Nisu ni Miloševića slomili sankcijama. Idu iz rata u rat. Što bismo trebali biti? Američki robovi?", dodao je predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:22