STUDENTI U NEVOLJAMA

‘Lani smo zbog mjera na podstanarstvo doslovce bacili 20.000 kn, a sada čujem da slijedi repriza. Katastrofa!‘

Studenti koji nisu uspjeli dobiti smještaj u domovima i kreću u potragu za stanovima, no je li to doista potrebno?
 Jakov Prkic/Cropix

U prošloj akademskoj godini doslovno smo bacili u vjetar najmanje 20.000 kuna, koliko smo izdvojili za plaćanje podstanarskog stana kćeri koja studira u Rijeci, iako u tom stanu realno nije boravila jer je praktički cijelu godinu, zbog epidemiološke situacije, imala online nastavu. No, bili smo prisiljeni plaćati stan i tako ga čuvati, jer nismo mogli znati hoće li i u kojem trenutku biti donesena odluka o povratku nastave uživo, u fakultetskoj zgradi, a tada bismo se našli u problemu jer je upitno da li bismo mogli naći stan.

Kako stvari sada stoje, takav scenarij nam prijeti i u predstojećoj akademskoj godini - požalila nam se majka jedne slavonske studentice, koja već četiri godina studira u Rijeci i koja se poput tisuća drugih svojih kolega u cijeloj Hrvatskoj prošle godine, uslijed pandemije, našla u problemu vezanom uz smještaj i način odvijanja nastave na fakultetima.

Online nastava

- Kći je praktički cijelu godinu bila kod nas, odnosno kod kuće. Realno, mogla je biti i u stanu u Rijeci i tamo pratiti online nastavu, ali to nam nije imalo smisla, jer bi značilo i dodatne troškove za prehranu, pa smo odlučili da je logičnije da bude kod kuće i da time izbjegnemo barem taj dio troškova. Nažalost, mjesec dana prije početka nove akademske godine priča se ponavlja i, kako stvari stoje, opet ćemo se naći u istom problemu. Prijavila se za smještaj u studentskom domu, ali je ostala ispod crte i sada opet moramo tražiti stan, a ne znamo hoće li ga uopće koristiti jer nam nitko u ovoj državi na to pitanje ne može odgovoriti. To nije samo naš problem, već tisuća studenata u Hrvatskoj, što se može vidjeti i iz njihove međusobne komunikacije i to stvara veliki egzistencijalni problem i financijsku nesigurnost brojnim obiteljima - istaknula je ova Slavonka i dodala kako su stan u Rijeci plaćali 2300 kuna mjesečno.

Ova se žena u petak poradovala nakon vijesti da se od 1. rujna otvaraju i zatvoreni dijelovi kafića, pa je očekivala da će se i studenti vratiti na fakultete.

- Odmah sam nazvala Sveučilište u Rijeci i pitala što će biti, a dobila sam odgovor da će primjenjivati hibridni model. Znači, opet sve kao i prošle godine. Katastrofa - poručila je naša sugovornica.

Sličnu sudbinu u novoj akademskoj godini dijelit će najmanje 5548 nedomicilnih studenata hrvatskih sveučilišta. To je, naime, broj studenata koji su se na ovoljetnim natječajima za smještaj u studentskim domovima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku našli ispod crte ili nisu ispunili kriterije za ostvarivanje prava na smještaj, zbog čega su primorani unajmljivati privatne stanove.

Bez optimizma

Ukupan broj studenata u Hrvatskoj koji bi se mogli naći u istom problemu zapravo je i veći od spomenutoga, jer njime nisu obuhvaćeni studenti hrvatskih veleučilišta, kao ni oni koji uopće ne traže smještaj u studentskim domovima. Nešto više od mjesec dana prije početka akademske godine još uvijek je sve neizvjesno, a na naš upit o tome kako planiraju organizirati nastavu sa sveučilišta u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, nisu nam ništa odgovorili, pa možemo pretpostaviti da su odgovorni još uvijek na godišnjem odmoru i da ih ne brinu previše muke koje muče njihove studente. Jedini odgovor dobili smo od Sveučilišta u Splitu, ali niti on ne nudi previše optimizma.

"Sveučilište u Splitu aktivno surađuje s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo od samog početka pandemije covida-19 i sve aktivnosti provođene su sukladno važećim epidemiološkim mjerama u danom trenutku. Prema trenutno važećim napucima HZJZ-a, ali i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u planu je što više kontakt-nastave, tj. predavanja uživo, ali i to je različito od fakulteta do fakulteta, tj. od kapaciteta i potreba u nastavi svake sastavnice sveučilišta zasebno. Za donošenje konačnih odluka potrebno je pričekati kraj rujna, odnosno početak listopada i tada aktualne epidemiološke mjere", odgovorili su nam sa splitskog sveučilišta, odakle na pitanje što mogu poručiti studentima i njihovim roditeljima vezano za navode da kao "odgovorna institucija sve odluke o pandemijskoj situaciji donosimo prema važećim epidemiološkim smjernicama za to nadležnih tijela RH i u tome nismo izuzetak.

Nadalje, u svim svojim tijelima imamo studentske predstavnike s kojima usuglašavamo donesene odluke i postupanja. Studenti svoje predstavnike imaju na svim akademskim godinama pojedinih sastavnica, na mjestima predstavnika u tijelima fakulteta, sve do predstavnika u Senatu i Studentskom zboru Sveučilišta u Splitu te nisu izolirani od donošenja odluka na našem sveučilištu. Moramo naglasiti da neizvjesnost i nesigurnost dijelimo svi zajedno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:52