TRANSPARENTNOST

LALOVAC O NOVOM ALATU MINISTARSTVA FINANCIJA 'Gledat ćemo kako se troši svaka kuna, svaka lipa!'

 Dragan Matić/Cropix

ZAGREB - Ministarstvo financija na svojim internetskim stranicama od danas je učinilo dostupnima podatke o izvršenim plaćanjima iz državnog proračuna po dobavljačima, što ministar Boris Lalovac ocjenjuje iskorakom Vlade u smjeru veće transparentnosti javnih financija.

"Ovo je veliki iskorak i ono na čemu ću inzistirati u ovih godinu dana je potpuna transparentnost javnih financija, do svake kune, do svake lipe. Onda ćemo probati vidjeti može li se uštedjeti na državnim financijama, možemo li biti efikasniji i bolji. Mislim da možemo", izjavio je u srijedu ministar Lalovac u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada". Ujedno, pozvao je građane da prijavljuju nepravilnosti ukoliko ih uoče.

Podaci o izvršenim plaćanjima iz državnog proračuna po dobavljačima nalaze se na službenoj stranici Ministarstva financija. Do njih se dolazi klikom na kategoriju Državna riznica, potom Izvršenje državnog proračuna te Upit o plaćanjima iz državnog proračuna po dobavljačima.

Jedinstveni parametri pretraživanja su OIB dobavljača i oznaka godine. A kako se navodi na toj internetskoj stranici, nije moguć uvid u plaćanja po dobavljaču za ona plaćanja koja se krajnjem dobavljaču doznačavaju preko posebnih (pod)računa jedinstvenog računa riznice, primjerice isplate poticaja poljoprivrednicima.

Dodaje se i da su navedeni (pod)računi otvoreni za potrebe izvršavanja državnog proračuna velikom broju dobavljača u istom datumu dospijeća i dnevno se svode na nulu.

Po riječima Lalovca, Ministarstvo financija pripremalo je taj projekt proteklih nekoliko mjeseci, a taj će se alat i nadograđivati.

"Moja prva intencija kod preuzimanja Ministarstva bila je da se krene u širu transparentnost javnih financija, budući građani imaju pravo znati na što se troši njihov novac, imaju pravo kontrolirati Vladu i u konačnici odlučivati upravlja li se efikasno s njihovim novcem", istaknuo je Lalovac.

Dodao je da se pretragom može vidjeti na dnevno ažuriranoj razini koliko se i kome sve plaća iz proračuna, kao i poslovni odnosi između države i poduzetnika.

"Najveći dio novca u našem gospodarstvu obavlja se upravo s državom, radi se o više od 100 milijardi kuna, koji će se vrlo jednostavno moći pretraživati. Ovo je tek prvi korak, alat će se dalje razvijati da bude lakše pretraživati", navodi Lalovac.

U drugom koraku, najavio je, zatražit će se od svih javnih poduzeća da budu transparentna, da koriste nove tehnologije i javno prezentiraju s kim i kako rade. To treba, napomenuo je, proširiti i na lokalnu upravu.

"Korak dalje je povezati transakcije tih poduzeća koja su radila s državom sa svim radnicima koji primaju plaću iz državnog proračuna, da vidimo da li svi koji rade u javnom i državnom sektoru, njih 250 tisuća, imaju novčane poveznice s poduzećima koja rade s državom. To je sljedeći korak u borbi protiv korupcije i za efikasniju i jeftiniju državu i u konačnici manji porez za građane. Do Nove godine izašli bismo s takvom informacijom", ističe Lalovac.

Ocijenio je to snažnim alatom protiv korupcije, za efikasniju upravu i rezanje troškova na rashodovnoj strani proračuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:19