RAVNATELJ KBC REBRO

Lada Zibar: ‘Povjerenstvo je zatražilo očitovanje od Ćorušića zbog kršenja Kodeksa‘

Zibar nije htjela prejudicirati kakva će biti odluka Povjerenstva nakon Ćorušićevog očitovanja.

Lada Zibar

 Ranko Suvar/Cropix

Predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore (HLK) Lada Zibar u utorak je potvrdila da su zatražili očitovanje od ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića zbog mogućeg kršenja Kodeksa medicinske etike i deontologije za koje on ima 15 dana.

U izjavi novinarima rekla je da je očitovanje zatraženo zbog Ćorušićevog nastupa u emisiji HTV-a "Nedjeljom u 2" i mogućeg kršenja Kodeksa vezano za čuvanje liječničke tajne, no nisu zatražili očitovanje zbog pogrešnog medicinskog postupka.

Ćorušić je, naime, prilikom gostovanja na HTV-u iznio cijelu povijest bolesti i medicinske dokumentacije te naveo prezime pacijentice kojoj je izvadio krivi jajnik.

"Mi nismo zatražili očitovanje vezano uz sam sadržaj medicinskog postupka. (…) Zatražili smo očitovanje vezano uz njegov nastup u kojem bi moglo biti kršenja Kodeksa medicinske etike i deontologije vezano uz čuvanje liječničke tajne", rekla je Zibar.

Komora je očitovanje zatražila samostalno, odnosno bez da su dobili prijavu.

Zibar nije htjela prejudicirati kakva će biti odluka Povjerenstva nakon Ćorušićevog očitovanja, naglasivši samo da se liječnik uvijek mora pridržavati Kodeksa i drugih odredbi koje određuju njegovo stručno i etičko postupanje, a to znači da sve ono što sazna o pacijentu predstavlja medicinsku odnosno liječničku tajnu.

Potvrdila je da je u Hrvatskoj već bilo slučajeva otkrivanja liječničke tajne, no, ne zna kakve su bile sankcije jer o njima ne odlučuje Povjerenstvo već Časni sud.

Novinari su je pitali i je li ikada ijedan liječnik u Hrvatskoj ostao bez licence, a Zibar je odgovorila kako trajnog oduzimanja licence, koliko je njoj poznato, nije bilo.

Ministarstvo zdravstva danas je potvrdilo da je upoznato s inicijativom za preispitivanje Ćorušićeve odgovornosti koja je, kako navode, upućena i HLK i Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

Svaka od navedenih institucija očitovat će se o tome u dogledno vrijeme, dodali su iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:08