KAZNENI ZAKON

Laburisti: U zatvor i poslodavce koji ne izdaju potvrdu o obračunu plaće

Zagreb, 250712.Konferencija za medije Hrvatskih laburista na kojoj se saborska zastupnica Nansi Tireli osvrnula na nezakonitu prodaju Drzavne imovine, a predsjednik stranke Dragutin Lesar na probleme valutne klauzule kredita gradjana u bankama.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Izmjenama Zakona o provedi ovrhe Vlada je omogućila radnicima kojima poslodavci ne isplaćuju plaće da se izravno naplate ovrhom preko Fine s računa poslodavca.

No, budući da im je za to potreban obračun plaće, Hrvatski laburisti traže da Vlada kazneno goni i one poslodavce koji radnicima uskrate obračun iznosa plaće, a koji je uvjet da bi mogli utjerivati neisplaćene plaće.

Nedovoljne kazne

U saborsku proceduru Laburisti su uputili izmjene novog Kaznenog zakona koji će na snagu stupiti od 1. siječnja iduće godine, a kojima predlažu da se propiše kazna zatvora do tri godine za poslodavce koji radniku ne daju obračun plaće. I prema postojećim zakonima poslodavci su dužni radniku dati tu ispravu, ali oni koji to ne poštuju mogu biti kažnjeni samo prekršajno i to kaznom od 61 do 100 tisuća kuna.

Laburisti smatraju da novčane prekršajne kazne nisu dovoljne te traže da one budu zatvorske. Uupozoravaju da u ovom trenutku više od 80 tisuća ljudi radi, a ne prima plaću. Premda postoji zakonska obveza odavanja obračuna plaće, a novim ovršnim zakonom radnicima je omogućeno da izravno naplate svoja potraživanja preko Fine u izvansudskom postupku, Laburisti smatraju kako je praksa drugačija.

- Onome tko nije upoznat sa sudskom praksom domaćih sudova moglo bi se učiniti da je hrvatski zakododavac učinio sve kako bi radnike stavio u prvi red naplate tražbina i osigurao im bezrezervnu zaštitu.

Privid naplate

A mogao bi se steći i pogrešan dojam da hrvatski poslodavci uistinu poštuju svoju obvezu i radnicima kojima nisu isplatili plaću izdaju obračun jer su zapriječene kazne visoke. No, činjenica je da malo koji poslodavac u Hrvatskoj poštuje svoju obvezu da za neisplaćene plaće izdaje obračun. I zato bi njihovo kažnjavanje trebalo propisati kaznenim zakonom kako bi se izvršio dodatni pritisak na poslodavce - objašnjavaju Laburisti. Na taj bi način, tvrde, Vlada pokazala da zaista želi olakšati naplatu radničkih potraživanja, a ne da je samo željela o tome stvoriti privid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:24