S MJERNIH POSTAJA

Kvaliteta zraka u Zagrebu je loša, no u druga dva grada situacija je kritična: ‘Ne izlazite!‘

Sunce se ne vidi, nebo je žuto, a automobili puni pijeska

Kvaliteta zraka

 /Cropix

Prema podacima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kvaliteta zraka u Zagrebu u subotu je ocijenjena kao loša. Pokazale su to gradske mjerne postaje, a na trenutačno stanje uvelike utječe i saharska prašina, zbog koje je zrak i u petak bio zamućen te imao žućkasti odsjaj.

Onečišćenje zraka česticama PM₁₀ iznosi 83,86, a čestice PM₂,₅ su na 41,35.

image

Kvaliteta zraka u Zagrebu

Iszz.azo.hr

A nakon kiše koja je u noći na subotu padala u Zagrebu, mnoge građane neugodno je iznenadila i prljavština na haubama njihovih automobila koju su donijele oborine.

image

Prljavi automobili nakon kiše u Zagrebu

Snimio čitatelj
image

Prljavi automobili nakon kiše u Zagrebu

Snimio čitatelj

- Saharska prašina pogoršava kvalitetu zraka i povećava razinu čestica u zraku. To može biti opasno, osobito za malu djecu, starije odrasle i osobe s plućnim bolestima te kroničnim kardiopulmonalnim bolestima. Prašina također može pogoršati zdravstvene simptome onih koji pate od astme, alergija i kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) - objasnila je dr. Joy St John, izvršna direktorica CARPHA-e, a prenio je N1.

Kako bi se zaštitili od štetnih učinaka saharske prašine, ljudima se savjetuje da ostanu u kućama što je više moguće, a kad su vani, da nose maske. Na prvi znak poteškoća s disanjem, odmah potražite stručni liječnički savjet.

Prema subotnjim podacima mjernih postaja, situacija u Splitu i Rijeci još je gora nego u Zagrebu. U ta dva grada kvaliteta zraka označena je kao vrlo loša. U Splitu je onečišćenje česticama PM₁₀ na 111,81 i česticama PM₂.₅ na 43,92, a u Rijeci PM₁₀ iznosi 142,10, a PM₂.₅ je 50,22.

image

Kvaliteta zraka u Splitu

Iszz.azo.hr
image

Kvaliteta zraka u Rijeci

Iszz.azo.hr

Najveći problem za ljudsko zdravlje predstavljaju čestice PM₂,₅ (lebdeće čestice promjera manjeg od 2,5μm), najsitnije i najopasnije među onečišćivačima zraka jer mogu prodrijeti duboko u pluća pa čak i krvotok. Lebdeće čestice promjera manjeg od 10μm (PM₁₀) sastoje se od kompleksne smjese različitih materija, uključujući čađu, sulfatne čestice i metale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 09:58