MAJA GRBA BUJEVIĆ

‘Kutije za prvu pomoć izuzetno su važne jer o reakciji onih koji se zateknu na mjestu nesreće može ovisiti ljudski život‘

Problem je u starosti vozila, s kojima dolazi i starost kutijica s opremom za prvu pomoć
Maja Grba Bujević
 Goran Mehkek/Cropix

Kutije prve pomoći u očima nekih vozača samo su smetnja, samo ono što moraju imati kako ih ne bi kaznila policijska ophodnja koja ih zaustavi.

No, kako je u utorak istaknula ravnateljica hrvatskog Zavoda za hitnu medicinu i potpredsjednica saborskog Odbora za zdravstvo dr. Maja Grba Bujević, one su izuzetno važne jer o reakciji onih koji se zateknu na mjestu neke teške nesreće može ovisiti ljudski život.

Problem je u starosti vozila, s kojima dolazi i starost kutijica s opremom za prvu pomoć.

- Kutije za prvu pomoć su sastavljene od medicinskih proizvoda, neki imaju rok trajanja, ako je veći dio vozila stariji od deset godina, onda većina ima i zastarjele kutije za prvu pomoć. Tu je prostor za napredak - rekao je izvršni direktor Hrvatskog crvenog križa Robert Markt.

Naime, sudionici panela upozorili su kako bi oprema uvijek morala biti najviše kvalitete te nezastarjela, a to u Hrvatskoj često nije slučaj. Markt i Grba-Bujević suglasni su kako je pružanje prve pomoći do dolaska profesionalne medicinske ekipe od izuzetno velike važnosti. Oni koji se zateknu u blizini mogu, ako su kvalitetno educirani, pružiti prvu pomoć i pobrinuti se da osoba ostane živa ili izbjegne teške posljedice po organizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 03:27