DR. JURE BURIĆ

‘Kum mi je napustio hotel šokiran onim što je pisalo na prospektu. Kaznite ih! Pa tko ovo dopušta u Hrvatskoj?!‘

Rekao je kako će o toj sramoti i iskrivljavanju povijesti obavijestiti Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo turizma RH

hotel Lafodia na Lopudu

 Tonci Plazibat/Cropix

Dr. Jure Burić opisao je za Fenix Magazin iskustvo koje je njegov kum doživio tijekom godišnjeg odmora na Lopudu. Naime, u hotelskom prospektu o povijesti Lopuda pročitao je kako se u Hrvatskoj od 1991.-1995. godine vodio ‘građanski rat’.

"Ovaj put ću iznijeti ono što se dogodilo mom kumu Romanu, zapovjedniku na stranom putničkom brodu koji je sa suprugom odlučio kraći godišnji odmor u blizini Dubrovnika provesti u hotelu Lafodia na otoku Lopudu.

Dolaskom u hotel nemalo se iznenadio kada je na panou i u hotelskom prospektu o povijesti Lopuda pročitao kako se Hrvatska u vremenu od 1991.-1995. godine vodio ‘građanski rat’. Nigdje ni riječi spomena kako je to bila čista jugo-srpska agresija na Dubrovnik i Hrvatsku. U takvom hotelu kum Romano nije htio dalje odsjesti.

Prekinuo je boravak obavijestivši o tome upravu i osoblje na recepciji Lafodije navodeći im razlog napuštanja hotela. Uz to im je rekao kako će o toj sramoti i iskrivljavanju povijesti na štetu države Hrvatske i njezinih stanovnika obavijestiti Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo turizma RH.

Kad me je Romano nazvao i ispričao mi ovo, zapitao sam se hoće li uopće i kakav odgovor dobiti od Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva turizme RH. Drugo, hoće li biti isprike iz hotela Lafodia, koji je u talijanskom vlasništvu, i odmah ispraviti te navode iz svojih prospekata? Na kraju, hoće li hotel ili netko drugi za to snositi posljedice?

Da mi je netko one davne 1991. godine, kad su me pripadnici Odreda naoružanih brodova, ti heroji rata, iz Dubrovnika preko Lopuda noću vozili kako bi od predsjednika dr. Franje Tuđmana tražio pomoć za opkoljeni Grad (Dubrovnik), rekao da će naš obrambeni rat biti proglašen ‘građanskim ratom‘ ne bih mu vjerovao.

Sigurno u to ne bi mogao povjerovati kao što ni sada ne mogu vjerovati, a niti se mogu načuditi da netko u svom hotelu u Hrvatskoj može takvo što napisati. Kakvu tek zbrku u glavi stranih ili manje obavještenih turista može izazvati takva informacija kad on s Lopuda doplovi do Dubrovnika i na ulazu u stari Grad vidi kartu sa ucrtanim srpsko-crnogorskim projektilima koji su razarali dubrovačku staru gradsku jezgru 1991. i 1992. godine?

Mišljenja sam kako ovakve i slične provokacije, neistine i iskrivljavanje povijesti poput ovoga s Lopuda moraju biti najstrože kažnjene kako bi se počinitelji i njima slični dozvali pameti.

Ovo na Lopudu, kao i mnoge druge stvari koje se sada događaju u Hrvatskoj teško mogu biti slučajne. Zar mislite da je slučajan, od hrvatske policije odobreni tzv. antiratni prosvjed nevladinih udruga financiranih državnim novcem da sa iz središta Zagreba na Dan pobjede blati VRO Oluja?

Nastavno na to pitanje, možete li zamislite da recimo Englezi ili Amerikanci dopuste Nijemcima prosvjed u srcu Londona ili Washingtona jer su 1945. godine bombardirali Dresden, Frankfurt ili Hamburg. Iako se Oluja kao najčistija i najveličanstvenija vojna operacija u 20. stoljeću u Europi nikako ne može uspoređivati sa bombardiranjem njemačkih gradova i stradanjem njemačkih civila, prosvjed sličan zagrebačkom nigdje ne bi bio moguć u Engleskoj ili SAD-u.

Na kraju, smatram kako bi se mi svi trebali zapitati tko sve ovo dopušta u našoj Hrvatskoj, državi koju smo skupo platili patnjom i stradanjem, krvlju mnogih hrvatskih sinova i kćeri koji su svoje živote ugradili u temelje ove države", navodi dr. Jure Burić za Fenix magazin.

Fotografije možete pogledati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:47