INTERVJU S HDZ-ovcem

'KUKURIKU KOALICIJA ĆE SE RASPASTI ZA 6 MJESECI' Karamarkov izborni strateg Tomislav Čuljak za novi Globus

Zamislite da vi sad mene pitate o politici, a ja vama kažem: da, lijep je ovaj oleandar. E tako vam izgleda razgovor s Milanovićem
 Goran Mehkek / Cropix

Uz predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i glavnog tajnika Milijana Brkića, politički tajnik Tomislav Čuljak najutjecajniji je pripadnik današnjeg vodstva HDZ-a. Još za vrijeme unutarstranačkih izbora Čuljak je zajedno s Brkićem obilazio HDZ-ove lokalne organizacije i lobirao za Karamarka. Unatoč svom utjecaju i poziciji potpredsjednika Sabora, Čuljak djeluje kao samozatajna osoba koja ne voli puno govoriti, pogotovo kad je u pitanju njegov privatni život. Jako rijetko daje intervjue.

Takav je bio i tijekom razgovora koji smo vodili u ponedjeljak popodne na terasi zagrebačkog hotela Esplanada. HDZ-ov je vrh ondje sudjelovao na primanju u povodu ulaska u EU koji su organizirali Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i njemačka zaklada “Konrad Adenauer”.

Za cijelog intervjua Čuljak je bio suzdržan. Tek je na kraju malo progovorio o sebi.

Doznajem da je osamdesetih bio jedan od poznatijih slavonskih građevinara.

“Izgradio sam pola kuća u Vinkovcima”, ponosno mi govori.

Poslije je, kaže, napustio biznis zbog Domovinskog rata, ali i politike.

Gospodine Čuljak, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko prije nekoliko mjeseci najavio je da će nakon 1. srpnja skinuti rukavice. Što to točno znači?

- Nastupat ćemo puno kritičnije i bez zadrške ukazivati na sve loše i apsurdne odluke kojima hrvatskim građanima čine samo štetu. Više nećemo dopustiti Milanoviću da odgovornost svojih nesposobnih ministara prebacuje na HDZ. On ni na jedno pitanje nema odgovor, nego samo zna uprijeti prstom u HDZ, u poduzetnike, u Crkvu ili nekog trećeg. S tim će sada morati prestati.

Onda mu više nećete dopustiti da šamara vaše zastupnike na aktualnom satu?

- Gledajte, ako uzmete najnoviji primjer, dakle lex Perković, on vam najbolje pokazuje kako se njihova većina odnosi prema hrvatskom Saboru. Ponašaju se ignorantski i ponižavaju ga pa su, između ostalog, i mijenjali Poslovnik kako bi Milanoviću dali još manevarskog prostora za blaćenje saborskih zastupnika. Vlada odgovara Saboru, a oni su sve podredili Milanoviću tako da ne mora podnositi izvješća niti nekome odgovarati.

Kako će se HDZ postaviti prema najavljenim izmjenama Ustava oko nezastarijevanja političkih ubojstava?

- Pa vidite i sami koje igre igraju u Kukuriku-koaliciji, pitanje je da li je ovo ozbiljan ili dogovoren sukob između SDP-a i HNS-a. Uostalom, iz dosadašnjih iskustava sa SDP-ovim obećanjima teško mi je povjerovati da će se oni usuditi predložiti izmjenu Ustava. No, ako nekim čudom i predlože izmjenu Ustava, mi se nećemo protiviti jer želimo da se riješi taj dio hrvatske prošlosti, da se kazne zločini iz komunizma. No, tu moram odmah reći kako nećemo ulaziti u nekakve nagodbe sa SDP-om oko drugih izmjena Ustava, a o čemu se već po medijima spekulira.

Primjerice?

- Pa, naprimjer, oko referenduma.

...

INTERVJU U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 19:29