REAKCIJA

'KUJUNDŽIĆ LAŽE DA BI NOVI UREĐAJI BILI UŠTEDA ZA PRORAČUN' Ministar na presici indirektno prozvao Medikol Grupu, stigao mu žestok odgovor

 
Milan Kujundžić
 Marko Todorov / CROPIX

Ministar Kujundžić u ponedjeljak je prozvao “interesne skupine” kojima je, kaže, stao na žulj i to zbog namjere da država kupi četiri PET-CT uređaja.

- Četiri PET-CT-a koštaju otprilike 50-60 milijuna. U isto vrijeme svake godine HZZO plati privatnoj ustanovi 50-ak milijuna za PET-CT. Kad sam to izgovorio, počela su mi tada stizati dobronamjerna upozorenja, a kasnije i prijetnje. Ja nisam plačljiv pa se nisam previše obazirao. Ali vjerujem da će državna tijela istražiti sve - rekao je Kujundžić.

Pojasnio je i kako je upozoravao da se ne smije ići na pozivne, već na otvorene natječaje, i kada je to prije mjesec dana prezentirao na Vladi, premijer se s time složio, ali da je sve stalo u HZZO-u.

Time je zapravo indirektno prozvao Medikol Grupu, odnosno vlasnika Ivana Rajkovića. Njihova poliklinika, naime, ima četiri takva uređaja, dok je u državnom vlasništvu samo jedan i to na Rebru. Prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije, tvrde u Medikolu, na milijun stanovnika potreban je jedan uređaj, dok ih mi u ovom trenutku imamo pet, a na prijedlog ministra zdravstva trebali bi nabaviti još četiri.

PET-CT-ovi koji se nalaze u privatnom vlasništvu dostupni su građanima preko HZZO-a, a kako smo iz Zavoda doznali, njima je svejedno kome plaćaju, je li to Medikol ili neka javna bolnica, jer je cijena ista. Medikol je, stoga, kako smo doznali, 20. siječnja u dopisu Ministarstvu financija zatražio hitan sastanak s ministrom financija Zdravkom Marićem oko te problematike.

“Duboko smo zabrinuti trenutnom zdravstvenom politikom aktualne administracije u Ministarstvu zdravstva, koja ne njeguje poduzetnički duh, već dapače na sve načine krši osnovna načela i propise EU, te načela poticanja ravnopravnog razvoja privatnog zdravstvenog poduzetništva, što je u potpunoj suprotnosti sa službenom politikom Vlade i premijera”, stoji u dopisu do kojeg smo došli. Medikol, naime, navodi kako su još 2007. s PET-CT-om osigurali dostupnost zdravstvene zaštite za sve građane, a do danas su obavili više od 75.000 onkoloških pregleda i uštedjeli proračunu 150 milijuna kuna.

Vlasnik Medikola, Rajković, pak za Jutarnji kaže kako nije slušao ministra na presici, ali da bezočno laže da bi kupnja novih uređaja bila ušteda za proračun. Dodaje i kako HZZO plaća troškove za 100 pacijenata po uređaju mjesečno, što zapravo predstavlja samo 25 posto kapaciteta samog uređaja.

Ministar im spočitava, kaže Rajković, da se njima kvare uređaji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 00:17