NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Kuharica doma vrijeđala štićenike s mentalnim poteškoćama: ‘Sve bih postreljala da je još Hitlerovo doba‘

Kuharica Centra nepravomoćno je proglašena krivom i kažnjena globom od 30 tisuća kuna
 CHASSENET/BSIP/BSIP via AFP

Slučaj vrijeđanja i verbalnog zlostavljanja dvoje štićenika osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici "Ja kao i ti" iz kolovoza 2017. ovih je dana dobio sudski epilog na osječkom Općinskom sudu, otkrio je portal Telegram. Kuharica Centra optužena za vrijeđanje i verbalno zlostavljanje štićenika te ustanove nepravomoćno je proglašena krivom i kažnjena globom od 30 tisuća kuna.

Sud je, prema nepravomoćnoj presudi u posjedu Telegrama, prihvatio navode optužbe da je kuharica dvojicu suradnika, osobe s mentalnim poteškoćama koje se upućuje u državne centre za socijalnu skrb radi uključivanja u zajednicu, vrijeđala pogrdnim izrazima, prijetila im i silila na ponavljanje poslova koji su već odradili.

Među izrečenim prijetnjama kuharice, utvrdio je sud, je i rečenica upućena štićenicima kako bi ona "sve postrijeljala da je još uvijek Hitlerovo doba".

Među izvedenim dokazima je i iskaz ravnatelja Centra za pružanje usluga u zajednici "Ja kao i ti" Ladislava Lamze, koji je posvjedočio da su mu se dva štićenika obratila za pomoć.

- Tražili su da ih zaštitim od ponašanja kuharice. Saslušao sam ih i vidio da se boje, jer im je prijetila. Zatim su oni svoje izjave napisali i socijalnim radnicama i drugim zaposlenicama te su uvijek ponavljali da ih je grubo vrijeđala i prijetila im - prenio je Telegram iskaz Ladislava Lamze na sudu.

Kuharica je na sudu negirala navode optužbe navodeći kako je prijava protiv nje plod pokušaja ravnatelja Lamze da je premjesti na drugo radno mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 05:20