OPASNA KLIZIŠTA

Kuće su im se u 25 dana spustile za pola metra: Svaki dan mjerimo i sa strahom gledamo u nebo

Sa svakom je kapi kiše i tlo mekše pa već ionako ‘izranjavano‘ potresom, dodatno kliz
 Željko Puhovski/Cropix

Vlasnici triju kuća u Čukuru, selu kraj Hrvatske Kostajnice, jučer su u rano poslijepodne sa strahom gledali u nebo. Nakon što su ih ujutro probudila tri potresa, u podne je počela i kiša koja je padala sve jače.

Sa svakom je kapi kiše i tlo mekše pa već ionako "izranjavano" potresom, dodatno klizi. A njihove su se kuće 28. prosinca "spustile" za više od pola metra. Doslovno su se odlomile pa "vise na rubu".

Reakcije tla

Lijepe traku od ruba do ruba pukotine pa ako je ujutro na mjestu, sretni su. Ako nije - kuća je dodatno proklizala. U pukotinu uz rub svoga doma prvoga su dana mogli gurnuti prst, a danas je ona šira od štapa kojim Nikola Džebro svakoga dana po nekoliko puta provjerava veličinu pukotine.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Pitanje je trenutka kad će njihove kuće na brdu iznad Hrvatske Kostajnice postati opasne po život. Potres im nije puno naštetio, ali klizišta bi ih mogla dokrajčiti. U nekom je trenutku na klizište došao i ministar branitelja Tomo Medved, načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa. Prvi je to posjet ministra selu s otvorenim klizištima.

Dolazili nekoliko puta

- Najvažniji su ljudski životi i svakodnevni monitoring. U zadnja 24 sata tlo je podrhtavalo osam puta, od čega je pet bilo više od 2 stupnja. Treba pratiti reakcije tla nakon svakog podrhtavanja. Sad čekamo da se tlo smiri, kako bismo vidjeli što dalje i kako pomoći ljudima da saniraju štetu. U kontaktu smo 24 sata sa svima ovdje u Kostajnici. Sad sam razgovarao s ovim ljudima i struka nam kaže da ovo što se sad događa ne ugrožava živote. Svaki dan promatramo i rupe koje se otvaraju u Mečečanima, od jučer je nekoliko novih, da možemo reagirati. Struka nam kaže da to nije neočekivano. Najvažnije je sada biti strpljiv - rekao je ministar.

Domaćini triju kuća koje proklizavaju ne znaju što im je činiti.

- Teško je svaki dan vidjeti da je dodatno proklizalo, a ne znamo što ćemo. Pogledajte ovu rupu ovdje, vidite, tu je armatura, a sve ulegnulo. Bilo je ravno. Kako me ne bi bilo strah. To se dogodilo 29. siječnja, vidite, sve mi je otklizalo, drvarnica je već otišla, bojim se otići će i kuća. Dolazili nekoliko puta, mjerili nešto. Strah me jer pada kiša, slijeva se u pukotine, natapa i ode još više dolje. Svi kažu 'čuvajte se' i svaka im čast. Navečer odem, istuširam se, sve opet obučem da bih bio spreman počne li kliziti - rekao je Miloš Džebro.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Aktivacija klizišta iz 2018. godine ove je kuće zaobišla. Uništeno je tada šest kuća do temelja i još šest je bilo oštećeno.

Nikola Džebro obiteljsku je kuću obnovio 2008. godine. Samo je materijal platio 30.000 eura, radio je sve sam pa uštedio na radnicima. Na izjave da je to 'tlo koje ionako stalno klizi', a čime se, smatra, insinuira da su sami krivi jer su gradili na klizištu, pita zašto su mu onda dali građevinsku dozvolu.

- Zar bih ja uložio toliko i gradio ovakvu kuću na klizištu? Nisam lud - pokazuje nam urbanu obiteljsku katnicu.

Najmlađi hrvatski gradonačelnik ljut je na medije "jer krivo prenose izjave".

- Izjave dajem samo uživo - prpošan je Dalibor Bišćan (28). I dok su se ovim krajem širile priče da su lokalne i županijske službe bile na terenu, ali da ministar za klizišta zbog loše koordinacije nije ni čuo, Tomo Medved kaže da nije tako.

- Za sve rupe, srušene kuće i klizišta znam.

Medved: 'Znamo i pratimo svako klizište u županiji'

Govorilo se da su razne službe bile na terenu, ali da nije iskoordinirano sa Stožerom, no ministar Tomo Medved to negira i kaže da zna za svako klizište u županiji koja "nije baš mala", a geofizičar Davor Ljubičić uvjerava da je sve pod kontrolom.

Jesu li "stvari pod kontrolom" ili nisu, mještanka Božena Ljubenković to ne zna. Ona zna samo da ju je strah.

- Eto, gospodarska zgrada otišla, crvena je, proklizala. Strah mi je da mi ne "povuče" i kuću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:28