SPLITSKI SCENARIJ

Kriza vlasti u Varaždinu: Raspad koalicije SDP-a i ‘Budimo grad‘ otvara vrata Čehokovom povratku

Iako su grupa Varaždinsko smeće i platforma Budimo grad otkrili niz afera bivše vlasti, SDP je, kažu, odlučio šutke prijeći preko njih
Ivan Čehok
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

U Varaždinu se ponavlja splitski scenarij. Četiri mjeseca nakon što su zajedno vladali Varaždinom, koalicija SDP i Budimo grad se raspala. I kao svi politički razvodi, bio je to gadan rez.. Medijski tiši, od splitskog, ali za sjever zemlje i te kako važan. Raspad koalicije otvara prostor HDZ-u i bivšem gradonačelniku Ivanu Čehoku, da 150 dana nakon izbornog poraza, pokušaju vratiti vlast u Varaždinu. S odlaskom vladajućeg partnera, SDP ima manjinsko vijeće i sve su opcije otvorene.

Kad je platforma Budimo grad, proizašla iz popularne Facebook grupe Varaždinsko smeće, za dlaku izgubila drugi krug izbora za gradonačelnika, svoje su glasače pozvali da glasaju za SDP-ovog Nevena Bosilja, koji se za mandat borio s Ivanom Čehokom. Bosilj je pobijedio s manje od 200 glasova prednosti. Činjenica je da Neven Bosilj, bez podrške Budimo grada, ne bi dobio mandat gradonačelnika.

Zato kad je četiri mjeseca kasnije, gradonačelnik Bosilj izjavio da „Budimo Grad zagađuju medijski prostor“, ljut jer ga je koalicijski partner sve češće javno proziva, Platforma sa svoja četiri vijećnika izlazi iz „projektne suradnje“. Uz SDP ostaju samo Reformisti, što je nedovoljno za većinu u Vijeću.

Što je kumovalo raspadu koalicije? Sporna imenovanja čelnika gradskih tvrtki i, kako kaže Ivan Obadić iz Budimo grad, prelazak preko nezakonitih radnji bez kazne. „Guranje grijeha pod tepih“, kratak je Obadić. Kaže da je platforma u suradnju s SDP-om i Reformistima ušla otvoreno.

- Dali smo do znanja da nas upravljačke pozicije i radna mjesta ne zanimaju, kaže.Odbili su biti imenovani u upravne i nadzorne odbore, biti direktori gradskih poduzeća.

Iako su grupa Varaždinsko smeće i platforma Budimo grad otkrili niz afera bivše vlasti, SDP je, kažu, odlučio šutke prijeći preko njih.

- Primjera je mnogo. Od nekolicine gradskih službenika koji su, dokazano, kršili zakone, preko direktora varaždinske Čistoće koji je, prema svemu sudeći, aktivno opstruirao novu gradsku vlast pa do neodlučnosti za pozivanje na odgovornost intendantice HNK u Varaždinu, kojoj su revizije na više od 200 stranica nabrojale samo dio nezakonitosti, nepravilnosti, čak i potencijalne kaznene odgovornosti, što je bivša vlast također zataškala – kaže za Jutarnji Ivan Obadić.

Kap koja je prelila čašu, dogodila se kad je gradonačelnik na čelo gradskog komunalca „Varkoma“, bez natječaja imenovao svog bliskog suradnika, Brunu Istera. Inzistirali su, kako je bilo i dogovoreno, i kako je obećano biračima, da se direktori traže javnim natječajem.

Raspad koalicije, Varaždinci teško pravdaju i mnogi smatraju da se Budimo grad nije trebao tako olako povući, ali Obadić kaže da „bi pristajanje na kompromise s vlastitim vrijednostima, bila prava izdaja pruženog nam povjerenja“.

Iako gradom vladaju s manjinskim Vijećem i s donedavnim se partnerom prepucavaju na dnevnoj razini, iz SDP-a tvrde da krize u Varaždinu nema.

- Zapelo je na jednom ili dva čovjeka za koje mi smatramo da trebamo imati u svojoj blizini, čovjeka od našeg povjerenja, da bi mogli građanima isporučiti rješenja problema koja se vuku godinama, prvenstveno balirani otpad. To što nemamo većinu, ne znači da bivši partner neće glasati za naše prijedloge, kaže Miroslav Marković, varaždinski dogradonačelnik.

Dok SDP ignorira niz nezakonitosti otkrivenih revizijom u HNK Varaždin, Budimo grad zahtijevao je da intendantica Jasna Jakovljević za njih odgovara. Intendantica Jakovljević već je godinama pod povećalom varaždinske javnosti i na meti kritika zbog načina na koji upravlja HNK-om i troši kazališni novac. Spominje se da iza nje stoji osobno ministrica kulture.

- SDP zazire od vrućih tema, tvrde iz Budimo grad.

Kad je gradonačelnik Bosilj službenim automobilom otišao na godišnji odmor, Budimo grad prvi ga je prozvao. SDP nije tako zamišljao partnersko ponašanje, Budimo grad sve im je više išao na živce.

- Što god smo napravili, javno su nas kritizirali.

Hoće li potražiti novog partnera?

- Ivan Čehok ne dolazi u obzir, kaže Marković. Ali dodaje „što ne znači da njegovi vijećnici neće dići ruku za naše projekte“. Isto kaže i za HDZ.

Varaždinci se gotovo ne sjećaju kad je HDZ dobio gradonačelnika ili osvojio relevantniji broj mandata. Ipak, zadnje su četiri godine, kao koalicijski partneri liste Ivana Čehoka, vladali Varaždinom. Bivši je gradonačelnik, kaže nam Miroslav Marković, u pet predizbornih mjeseci potrošio sav novac iz ovogodišnjeg budžeta za komunal

Dok SDP tvrdi da krize nema, Damir Habijan iz HDZ-a, kaže da je kriza neosporna.

- Negirajući navedenu činjenicu, koja je notorna, pojedinci očito pokušavaju relativizirati značaj odluke BG I činjenice da koalicija nije izdržala niti 120 dana zajedno. Gdje je pukla ljubav, u ovom trenutku je nebitno, kaže Habijan. Za krizu krivi "destruktivnu politiku Budimo grada".

Na pitanje hoće li koalirati s SDP-om, kaže da će „podržati svaki prijedlog u interesu grada“.

- HDZ će argumentirano kritizirati, ali sigurno neće, poput očajnika koji ne žele priznati izborni poraz, opstruirati i otežavati svaki potez gradske vlasti, rekao je Habijan, referirajući se na Ivana Čehoka. Da je bivši gradonačelnik loš gubitnik, vidi se po njegovim objavama na društvenim mrežama.

- HDZ je zbog suradnje na lokalnom nivou s bivšim gradonačelnikom platio svoju cijenu na izborima, I već sam nekoliko puta rekao, kako 2017 godine da sam imao sva saznanja koja imam danas, takvu suradnju ne bi ponovio, zaključio je Habijan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:24