SAMOPOPISIVANJE

Kreće popis stanovništva elektronskim putem, eventualne bugove će otklanjati tim od 10 ljudi

Prvi okvirni rezultati popisa mogu se očekivati krajem godine i tada će se znati koliko se u Hrvatskoj smanjio broj stanovnika
 Goran Mehkek/Cropix

U ponedjeljak počinje prva faza popisa stanovništva. Oko milijun i 400 tisuća građana koliko ih se do sada prijavilo u sustav e-građanin imat će se priliku samopopisati elektronskim putem. Za to će imati dva tjedna vremena. Odnosno do 26. rujna. Od 27. rujna do 17. listopada trajat će terensko popisivanje građana.

S obzirom na to da je riječ o prvom elektronskom popisivanju građana, ovo je veliki tehnološki izazov za organizatora popisa. Kako bi se potencijalni tehnički problemi sveli na što manju mjeru, u tvrtki KING ICT, koja je radila aplikacije za ovaj projekt, organizirane su virtualne sobe za dežurstva za rješavanje svih mogućih problema.

Trenutno je na raspolaganju tim od 10 ljudi spreman za rješavanje problema, organizaciju i komunikaciju. Isto tako, spremni su svi alati i procesi, od prijave eventualnih bugova do rješavanja i komunikacije svih problema. Građani koji naiđu na tehnički problem ili nejasnoću od 8 ujutro do 21 sat navečer imat će na raspolaganju call centar.

Call centar

U KING ICT-u naglašavaju da su osigurali dežurstvo i izvan tog vremenskog okvira za potrebu nenadanih intervencija. Ističu da će pratiti navike građana i prilagođavati vrijeme dežurstava ako bude potrebno te po potrebi povećavati i smanjivati svoj tim. Prvi okvirni rezultati popisa mogu se očekivati krajem godine i tada će se znati koliko se u Hrvatskoj u proteklih deset godina smanjio broj stanovnika. Prema rezultatima Popisa iz 2011. godine, Hrvatska broji 4,284.889 stanovnika.

Migracije i iseljavanje stanovništva u proteklih deset godina rezultirali su osjetnim padom broja stanovnika. Prema procjenama Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je prošle godine živjelo 4,036.000 stanovnika. No prema nekim drugim procjenama, u Hrvatskoj je broj stanovnika već debelo pao ispod 4 milijuna. Demograf Stjepan Šterc tako tvrdi da u Hrvatskoj, prema procjenama napravljenima na temelju Eurostatovih standarda, živi oko 3,8 milijuna stanovnika.

"Budi e-Srbin"

Pripreme za ovaj popis stanovništva u DZS-u trajale su nekoliko godina, a u Zavodu bi bili zadovoljni kada bi tu mogućnost iskoristilo barem 30 posto onih koji su registrirani na sustav e-građanin. U pozivanju građana srpske nacionalnosti da pristupe samopopisivanju posebno agilno bilo je Srpsko narodno vijeće koje je Hrvatsku oblijepilo plakatima "Budi e-Srbin". Prema njihovu mišljenju, elektronsko samopopisivanje posebno je značajno za nacionalne i druge manjine jer im omogućava potpuno slobodno izjašnjavanje.

Terensko ispitivanje ukupno će provoditi oko osam tisuća ispitivača koji od ispitanika ne smiju tražiti njihove osobne dokumente niti ulaziti u stan ako im to ispitanik ne dopusti. Oni će od onih koji su se samopopisali preuzimati šifre koje će građani dobiti nakon što završe elektronsko popisivanje.

Sva pitanja u svezi ispunjavanja upitnika građani mogu postaviti u call centru Državnog zavoda za statistiku na broju 0800 900 887 od 8:00 do 21:00 ili putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:46