VELIKI PROJEKT

Kreće natječaj za gradnju brane na retenciji Ogulin za obranu grada od poplave

Projekt zaštite Ogulina od poplava nastavlja se s gradnjom brane široke 580 i visoke 16 metara

Zoran Đuroković

 Robert Fajt/Cropix

Hrvatske vode u srijedu raspisuju 100 milijuna kuna vrijedne natječaje za gradnju brane na retenciji Ogulin i zaštitnog zida obližnje željezničke pruge, najavio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Nakon do sada izvedenih radova vrijednih 60 milijuna kuna, projekt zaštite Ogulina od poplava nastavlja se s gradnjom brane široke 580 i visoke 16 metara, da bi se u retenciji moglo zahvatiti 6,5 milijuna prostornih metara vode.

Završetak radova planiran je do kraja prosinca 2023. godine, rekao je Đuroković na gradilištu u Ogulinskom Hreljinu.

U planu je šo njegovim riječima gradnja više drugih akumulacija koje su često višenamjenskog tipa, poput Butonige koja nije samo za vodopskrbu Istre već i za zaštitu tog područja od velikih vodnih valova. Voda iz akumulacija moći će se koristiti i za navodnjavanja, a u vrijeme klimatskih promjena te će potrebe za vodom, kako se očekuje biti sve veće.

"Ljeti akumulacije mogu jako dobro doći jer privremeno mogu pohraniti veće količine voda koje se mogu kasnije koristiti za vodopskrbu, za navodnjavanje ili pak za oplemenjivanje malih voda vodotoka, jer u rijekama, kada nema dovoljno oborina, trpi i biljni i životinjski svijet", rekao je Đuroković. Konkretno za retenciju u Ogulinskom Hreljinu kojoj je osnovna funkcija obrana od poplave smatra da će se "trebati razmisliti kako što više vode zadržati u njoj i mudro je iskoristiti".

Projekt u Ogulinu jedan je od 60 velikih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj koji su u raznim fazama realizacije, a vrijedni su 25 milijardi kuna, rekao je državni tajnik Mario Šiljeg i naglasio da svi oni bitno podižu hrvatske standarde u vodoopskrbi i odvodnji,

Za projekte zaštite od poplava, odnosno štetnog djelovanja voda na raspolaganju je 1,3 milijarde kuna, što smatra Šiljeg ne bi bilo moguće da Hrvatska nije članica Europske unije.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin pohvalila je Hrvatske željeznice, Hrvatsku vodoprivredu, HEP i ogulinske komunalne tvrtke a koje je rekla da u koordinaciji s Ministarstvom gospodarstva, Hrvatskih voda, Karlovačke županije i Grada Ogulina “vrlo dobro rade”.

"Osim gradnje brane i zaštitnog zida za prugu istovremeno će se izmještati ceste i graditi pristupna cesta, izmještati vodovod i dalekovodi pa je važno da imamo dobru koordinaciju”, rekla je Furdek Hajdin.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović retenciju je nazvao "spasonosnom", ustvrdivši da su Ogulinci zadovoljni što se radovi provode kraju kako se više ne bi ponovile poplave iz 1999. i 2017.godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:50