ISKORISTILI SITUACIJU

KRAĐE U SJENI KORONE Lopovi razvili prilično unosan biznis: 'Ti mafijaši odlučili su besramno zarađivati na teškoj situaciji za sve nas!'

 Slobodna Dalmacija

- Jasno nam je što se dogodilo! Računali su, kako su uvedene aktualne mjere sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, u sklopu kojih su brojne firme reorganizirale rad, izlaske na teren i slično, da se sad mogu komodat' i krast' po šumama, pilat' drva, s planom da pripreme sebi lijepu zalihu za prodaju kad krene sezona! - rezimira Ante Taraš, upravitelj Šumarije Split, kojeg je Slobodna Dalmacija kontaktirala tragom vijesti da je uveden pojačan nadzor Hrvatskih šuma i policije zbog porasta šumskih krađa.

Kako se saznaje u razgovoru, šumske krađe su u zadnjih mjesec dana, znači taman u razdoblju u kojem se Hrvatska intenzivno bori protiv širenja pandemije - buknule!

Ako bi se tijekom ostalih mjeseci u godini evidentirale jedna do dvije ilegalne sječe drva u šumama koje su u nadležnosti Šumarije Split, znači onih na potezu od Prgometa do Blata na Cetini, u proteklom mjesecu registrirano ih je čak petnaest.

Razlika je ogromna

- Razlika je ogromna, a sve se pojačalo kad su stupile na snagu mjere koje ograničavaju kretanje iz općine u općinu. Naši čuvari, naime, dnevno redovito patroliraju kroz 5-6 tisuća hektara šume, što u normalnim okolnostima, kad ne postoje međuopćinska ograničenja, nije nikakav problem.

Sad, u ovoj fazi, kad takvi šumski prostori obuhvaćaju nekoliko jedinica državne samouprave, kretanje je čuvarima dosta otežano i to je kriminalcima, koji su odlučili besramno zarađivati na teškoj situaciji u kojoj se nalazimo svi skupa, otvorilo prostor za manevar - govori Ante Taraš, odlučan da u suradnji s policijom svemu stane na kraj.

Kolika je šteta dosad počinjena, ocijenjeno u kunama, naravno? - pitaju ga iz Slobodne Dalmacije.

- Teško je to sad tako precizno reći. Svaka pojedinačna šteta mora biti pobrojana, što se kaže od panja do panja, u ovom trenu podižemo optužne prijedloge u kojima nemamo toliko detaljno navedene stavke, ali naravno da ćemo ih imati, čim popuste važeće mjere i većem broju ljudi bude omogućen pristup terenu.

Gdje "šumska mafija" najviše hara, gdje je najviše posječeno, pitaju Taraša.

Epicentar u Lećevici

- Na području Lećevice, tu smo zabilježili najveće štete, tamo je epicentar. Stvorene su vrlo uočljive rupe u šumi - otkriva.

- Zaplijenili smo i određenu količinu koju lopovi nisu uspjeli izvesti, jedno sedam kamiona od po 5,6 kubika drva... To je dio koji nisu uspjeli odnijeti, a prilično su odnijeli - dodaje Taraš.

U razgovoru se doznaje da su, s početkom ljetne i turističke sezone, drva na tržištu vrlo tražena, posebno među ugostiteljima, vlasnicima restorana, pečenjarnica i tad postižu tri puta veću cijenu nego u drugom dijelu godine.

- Ako im je inače cijena 300-tinjak kuna po metru, ljeti u sezoni naraste i do 1000 kuna - kaže Maraš te dodaje: "Očito spremaju zalihe i računaju zaraditi čim najgore prođe i ugostiteljstvo profunkcionira".

Računicom koju je otkrio lako se dođe i do više desetaka tisuća kuna, vjerojatno i stotinu, koliko se, po "ljetnim cijenama", može ilegalno uprihoditi.

Za pretpostaviti je da će iznos biti ozbiljan kad se točno pobroji učinjena šteta.

Uhvaćeni na Klisu i u Prgometu

Pitaju ga i kako planiraju u koordinaciji s policijom stati na kraj kriminalu i jesu li uhvatili koga od počinitelja?

- Policija je upućena u sve i kako su oni sad stalno na terenu, na punktovima između gradova i mjesta, reagiraju čim vide vozilo, kamion ili kombi s drvima.

Mi smo umreženi, defacto ista služba, policija ima kontakte sa svim našim lugarima i dojavljuju sve. Uhvatili smo počinitelje na području općine Prgomet i na Klisu te su protiv njih podneseni optužni prijedlozi, sve je to već u proceduri.

S obzirom na okolnosti u kojima su se odlučili na ovako drske krađe, inzistirat ću na maksimalnim kaznama od 20 tisuća kuna - odlučan je Ante Taraš, upravitelj Šumarije Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:58