BURA U BANSKIM DVORIMA

Kosor traži smjenu: Bez obavijesti Vladi poskupili grijanje

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Vlada je danas Saboru predložila da smijeni Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), na čelu s Tomom Galićem. O Galićevom sukobu interesa Jutarnji je pisao lani.

Tu su odluku Banski dvori donijeli zbog toga što je HERA dala zeleno svjetlo poskupljenju grijanja u nizu hrvatskih gradova, a da o tome, žali se premijerka Jadranka Kosor, Vladu nisu obavijestili, već je ona za to saznala nakon što je mišljenje HERA-e objavljeno na web stranicama te agencije.

"To je neprihvatljivo! HERA je neovisna agencija, ali ona nije, niti može biti neovisna od stvarnoga života, ni od odgovornosti. Ako netko donosi odluku o poskupljenju, onda o tome mora obavijestiti Vladu, a mi jučer o tome nismo dobili ni elementarnu informaciju“, poručila je Kosor.

I Đuro Popijač, ministar gospodarstva, požalio se na postupak HERA-e. Zahtjeve za poskupljenjem grijanja distributeri su postavili još u prosincu prošle godine, a HERA-i je trebalo pet mjeseci da ih obradi. Poptuno je nejasno, nastavio je, zašto je HERA donijela mišljenje za samo sedam distributera, i to bez obrazloženja, a nije donijela mišljenje i za još četiri druga, kazao je Popijač.

"Program gospodarskog oporavka nećemo moći ostvariti sami, ako svi budu dizali ruke od njega i govorili da je to samo problem Vlade“, istaknula je Kosor, ponovivši kako je postupak HERA-e bio neprihvatljiv.

I dok je smjena čelnika HERA-e sada već manje-više gotova stvar, u ovom je trenutku još nejasno hoće li nova garnitura u toj agenciji promijeniti i mišljenje o poskupljenju grijanja. Odluku o tome Vlada prepušta novom Upravnom vijeću HERA-e.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker osvrnuo se na dolazak Misije Međunarondog monetarnog fonda (MMF) u Hrvatsku, istakavši kako se radi o redovitom posjetu predstavnika te institucije, kako je i predviđeno člankom 4. Statuta. Šuker je odbacio i tvrdnje da Hrvaskoj prijeti "grčki sindrom“, istakavši da je stanje javnih financija dobro, a da država u ukupnom vanjskom dugu zemlje od 44 milijarde eura sudjeluje sa samo 11,5 posto.

"Hrvatska nije na putu Grčke, to su paušalne ocjene“, ponovio je Šuker.

I premijerka je danas osjetila potrebu osvrnuti se na pisanje medija, te je opovrgla da će država štedjeti na umirovljenicima i djeci. Radi se, kazala je, samo o izmjenama u sustavu povlaštenih mirovina koje mirovinski sustav više ne može izdržati.

"Prihvatljiva je svaka dobronamjerna kritika, i od oporbe, i od stranaka. Naša su vrata uvijek otvorena. No, za nas nije prihvatljiva nepodnošljiva lakoća kritiziranja“, poručila je Kosor.

Radi provedbe Programa gospodarskog oporavka, Vlada je danas odlučila osnovati Povjerenstvo za identifikaciju prepreka ulaganjima i izradu plana njihova uklanjanja. To će tijelo činiti predstavnic raznih ministarstava i državnih ureda i agencija, te HUP-a, HGK i Hrvatske zajendice županija.

Banski su dvori osnovali i Ured za koordinaciju za izdavanje dozvola, kojim će upravljati Marina Matulović Dropulić, ministrica graditeljstva. Ured će, istakla je ona, koordinirati, ali i izdavati dozvole ako one budu zapinjale na lokalnoj razini.

Usvojen je i prijedlog Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) o novim mjerama aktivne politike zapošljavanja. Njima se omogućuje aktivno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, volontiranjem ili na neki drugi način. Tom će mjerom, kaže Popijač, biuit obuhvaćeno 1.400 osoba, a država će za njih poslodavcima nadoknaditi izdatke za poreze i doprinose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 03:23