51,3 MILIJARDI KUNA PRIHODA U PRORAČUNU

Kosor: Ove godine neće biti rebalansa. Prvi put u zadnjih 10 godina. Proračun se dobro puni!

 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Kako bi osigurala novac za isplatu duga umirovljenicima u ovoj godini, Vlada je danas odlučila rasprodati velike vlasničke udjele u dvama strateškim poduzećima – Croatia osiguranju i Janafu.

Naime, današnjom odlukom Vlade, država će u Umirovljenički fond prenijeti prenijeti čak 29 posto dionica Croatia osiguranja i 10,66 posto dionica Janafa. Vlasnički udio države u najvećem hrvatskom osiguravatelju time će pasti na 51,28 posto, a u Janafu na 67,85 posto. Iako država time ostaje većinski vlasnik u oba javna poduzeća, upitnim postaje njena mogućnost utjecanja na donošenje strateških odluka u njima.

„Mi provodimo odluku Ustavnog suda o povratu duga umirovljenicima. Od ukupno 10,2 milijarde kuna, koliko je za to potrebno, dosad smo isplatili više od 8,4 milijarde. Ratu duga umirovljenicima isplatit ćemo i ove godine“, poručila je premijerka Jadranka Kosor.

Prijenos dionica iz državnih u ruke Umirovljeničkog fonda obavit će AUDIO (Agencija za upravljanje državnom imovinom), i to, sukladno Vladinoj odluci, bez naknade. Država u ovoj godni za povrat duga umirovljenicima treba osigurati 812 milijuna kuna. Isti joj je iznos potreban i u sljedećoj godini, dok u 2013. za to treba izdvojiti 118 milijuna kuna. Radi se o oko 141.000 umirovljenika, koji su se odlučili na isplatu cjelokupnog duga.

Međutim, novac koji će Umirovljenički fond uprihodovati od prodaje dionica Croatia osiguranja i Janafa, a radi se o ukupno 730,7 milijuna kuna, ići će samo za isplatu ovogodišnje rate duga, što znači da će se i sljedećih godina nastaviti trend rasprodaje 'obiteljskog srebra'.

Nominalna vrijednost 91.741 dionice Croatia osiguranja, što čini 29 posto njezina temeljnog kapitala, iznosi 128,4 milijuna kuna, no njihova tržišna vrijednost 9. rujna iznosila je 458,7 milijuna kuna. Naime, tržišna vrijednost dionica najvećeg hrvatskog osiguravatelja iznosi 1.400 kuna po dionici, dok se njima 9. rujna na burzi trgovalo po cijeni od 5.000 kuna.

U ruke Umirovljeničkog fonda prelazi i 107.427 dionica Janafa, što čini 10,66 posto njegova temeljnog kapitala. Nominalna vrijednost dionica Janafa je 2.700 kuna, no kako se na burzi dionicom tog poduzeća 13. rujna trgovalo po cijeni od 2.531,74 kune, od prodaje tog paketa dionica Umirovljenički će fond zaraditi nešto manje od 272 milijuna kuna.

Kako Umirovljeničkom fondu novac od prodaje dionica neće biti dovoljan za isplatu ovogodišnje, ostatak će se pokriti korištenjem 76,13 milijuna kuna. Toliko je, naime, težak iznos obeštećenja za 12.214 korisnika, za koje umirovljenici ili njihovi nasljednici u roku od dvije godine nisu dostavili podake o izboru modela isplate duga, pa taj novac ostaje u rukama države.

Vlada je danas donijela i zaključak kojim Upravnom vijeću Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) preporučuje da donese odluku o jednokratnoj isplati primanja umirovljenicima u ovoj godini. U Banskim dvorima nisu objasnili koliki će iznos umirovljenici dobiti, kao što se ne kaže ni koje kategorije umiroljenika ostvaruju pravo na to. Kada prijedlog donese HZMO, odluku mora 'amenovati' Vlada. Jednokratni dodatak umirovljenicima isplatit će se iz dobiti tvrtki u kojima vlasničke udjele ima HZMO.

Prvi put bez rebalansa u posljednjih deset godina

Ova će godina biti prva bez rebalansa proračuna u posljednjih deset godina, poručila je danas premijerka Kosor.

Naime, kako pokazuju podaci o izvršenju proračuna u prvoj polovici ove godine, koje je prezentirala ministrica financija Martina Dalić, u proračun se slilo 51,3 milijardu kuna prihoda, što je 1,4 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. No, kako je proračun u tom razdoblju ostao bez oko 2,3 milijarde kuna od ukinutog 'kriznog' poreza, izmjena u sustavu poreza na dohodak i jednokratnog duga Ine po osnovi trošarina, Dalić tvrdi da se proračun zapravo dobro puni.

S druge strane, proračunski su rashodi u prvih šest mjeseci iznosili 59,9 milijardi kuna, što je 49 posto ovogodišnjeg plana. Proračun je u prvih šest mjeseci bio 'kratak' za 8,7 milijardi kuna, pokazuju Vladini podaci. (A. M.)

Država prodaje 2000 stanova u vlasništvu MORH-a

Država je odlučila prodati 2000 stanova u vlasništvu MORH-a, od čega će u sljedećih 20 godina uprihodovati, tvrdi Davor Božinović, ministar obrane, 982 milijuna kuna.

Pravo na upnju stana imat će branitelji, djelatni i umirovfljeni pripadnici MORH-a i MUP-a i njihove obitelji, ali i državni službenici i namještenici. Prijave se podnose MORH-u do kraja godine, a već je zaprimljeno, tvrdi Božinović, 1.800 zahtjeva. (A. M.)

Zbog Ikee se premještaju naplatne kućice

Zbog gradnje trgovačkog centra Ikea na istočnom rubu Zagreba, naplatne kućice Ivanja Reka premještaju se četiri kilometra prema istoku. Na njihovu će se mjestzu graditinovi prometni čvor, kojeg će zajendički financirati Ikea (80 posto) i HAC (20 posto). Ukupna cijena cjelokupnog projekta je 235 milijuna kuna. Pozitivno mišljenje na realizaciju tog projekta dao je, tvrdi ministar Božidar Kalmeta, i DORH. (A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 12:13