VLADA ĆE IM PLIJENITI IMOVINU

Kosor: Kriminalci najviše plaču kada ih se lupi po džepovima

Zagreb, 051110.Vlada, sjednica, Na fotografiji: Ivan Suker, Jadranka Kosor.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Država će ubuduće konfiscirati imovinu onih okrivljenika za koje se dokaže da su je protupravno stekli, odlučila je danas Vlada uputivši u Sabor konačni prijedlog Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem.

Sukladno novom zakonu, kojeg još treba prihvatiti Sabor, sudovi će utvrđivati je li okrivljenik i u kojoj mjeri ostvario imovinsku korist, i to će morati stajati u presudi. Tako stečene nekretnine i pokretnine postat će vlasnišvo države, koja će se na njih upisivati.

Novi zakon uvodi još neke novine, koje se, prije svega, odnose na obvezu suradnje banaka i tvrtki u sudskom postpku. Banke i tvrtke će, naime, morati dostavljati podatke o optuženima, ako sud ocijeni da je to neohodno.

Štoviše, optuženici tijekom sudskog postupka neće moći raspolagati blokiranim iznosom na svom bankovnom računu, a neće moći raspolagati ni dionicama i poslovnim udjelima. U slučaju tvrtki koje se nalaze pod istragom, čak ni otvaranje stečaja nad njima neće spriječiti provedbu ovoga zakona.

"Kriminalci najviše plaču kada ih se lupi po džepovima“, ocijenila je premijerka Jadranka Kosor.

Za razliku od onih koji su imovinu stekli na nepošten način, ostali građani od sljedeće godine mogu otvarati račune u bankama u inozemstvu i preko njih obavljati platni promet. Najznačajnija je to izmjena Zakona o deviznom poslovanju, kojeg su Banski dvori danas usvojili i uputili u Sabor.

Izmjene u sustavu deviznog poslovanja, objasnio je Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade i ministar financija, donose se zbog obveza koje je Hrvatska prihvatila u pregovorima s Europskom Unijom, a čija je provedba bila usporena zbog krize. Dosad su Hrvati samo uz odobrenje Hrvatske narodne banke smjeli otvoriti račun u inozemstvu i na njega prenositi novac. Tu je mogućnost dosad iskoristilo stotinjak hrvatskih građana.

Vlada je danas usvojila Strategiju reforme pravosuđa od 2011. Do 2015. godine. Cilj je tog dokumenta, tvrdi Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa, u potpunosti uskladiti hrvatski pravosudni sustav s onim u EU.

"U sljedeće dvije godine riješit ćemo sve preostale neriješene predmete, a novi predmeti će se riješavati u razumnom orku do tri godine“, poručio je Bošnjaković.

Radi pokrivanja određenih proračunskih stavki, za koje u ovogodišnjem proračunu očito nema dovoljno novaca, Banski su dvori danas odlučili preraspodijeliti nešto više od 1,4 milijarde proračunskih kuna. Dio novca skinut će se sa stavki plaća, budući da je država zabranila novo zapošljavanje i sa sindikatima dogovorila neisplatu božićnica, a uštedjet će se i na pojedinim materijalnim rashodima, službenim putovanjima, promidži i još nekim stavkama. Tako ušteđen novac preusmjerit će se u subvencije poljoprivrednicima i HŽ-u, te u izdatke za rodiljni dopust, ortopedska pomagala i pomoći raznim fondovima.

Za štete od poplava Vlada je proračunskim preraspodjelama odlučila izdvojiti 101,3 milijuna kuna, a taj će se iznos namaknuti izmjenjama Financijskog plana Hrvatskih voda. Iz proračunske zalihe Gradu Metkoviću isplatit će se milijun kuna, i to kao interventna pomoć za sanaciju šteta od najtežih poplava koje su neretvanski kraj pogodile posljednjih desetljeća.

Žrtva novih preraspodjela bit će i Pelješki most, kojem će ove godine, izmjenama Financijskog plana Hrvatskih cesta, također biti smanjena sredstva. Zbog pronalaska arheoloških lokaliteta i neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, kasnit će i gradnja autoceste od Domovinskog mosta do Velike Gorice.

Hrvatska šalje kanader u Izrael

Na zatvorenom dijelu svoje današnje sjednice, Vlada je donijela odluku o upućivanju jednog kanadera u Izrael, radi pružanja huminatarne pomoći.

Odluka je, stoji u priopćenju, donijeta uz suglasnost predsjednika Ive Josipovića, a zajedno s kanaderom u Izrael ide i osam pripadnika Hrvatske vojske.

Istodobno, premijerka Kosor izrazila je sućut svom izraelskom kolegi Benjaminu Netanyahuu,

( A. M. )

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 04:24