ŠTO KAŽU BIRAČI

'Kosor bi se trebala riješiti Šukera, Kalmete, Milinovića, Čobankovića...'

 Bernard Čović/CROPIX

ZAGREB - Da se pita birače, premijerka Jadranka Kosor bi se u rekonstrukciji koju je najavila , trebala riješiti ministra Ivana Šukera, Božidara Kalmete, Darka Milinovića, Marine Matulović Dropulić i Petra Čobankovića. Pokazalo je to ekskluzivno istraživanje Nove TV provedeno prošlog tjedna.

Ministar financija je podsjetimo, prije samo nekoliko dana izjavio kako smatra da se premijerkine najave o promjenama u Vladi ne odnose na njega, no upravo Šuker među biračima ima najmanju potporu. Njih čak 74 posto smatra kako bi mu se šefica Vlade “trebala zahvaliti”.

Taj podatak ne bi trebao previše ako zna da je istraživanje za rujan pokazalo kako upravo vođenje financija i rast zaduženja birači smatraju najvećim problemom. Šuker više nema niti potporu birača svoje stranke, kao niti njegova kolegica Marina Matulović Dropulić. Za njihov odlazak je čak 43 odnosno 47 posto birača HDZ-a.

Najlošije kotiraju

Za razliku od spomenute petorke koja najlošije kotira, za svoju sudbinu u Banskim dvorima ne bi trebali strahovati Tomislav Karamarko, Damir Bajs, Gordan Jandroković, Tomislav Ivić ali niti Branko Vukelić. Da bi Karamarko trebao ostati ministar unutarnjih poslova smatra 60 posto ispitanika, a tek jedna posto manje potpore imaju ministri turizma i vanjskih poslova.

Ipak, unatoč tome što dio ministara aktualne Vlade donekle uživa potporu većine birača, cjelokupan rad tima Jadranke Kosor ocijenjujen je iznimno loše. Ispitanici su radu HDZ-ove Vlade dali prosječnu ocjenu od 2,2 što je primjerice dosta veliki pad u odnosu na srpanj kada su Banski dvori dobivali skoro “zlatnu trojku” odnosno 2,9.

Lošim ocjenama sigurno da su pridonjele afere s kojima se povezuje HDZ-ove dužnosnike. Građani ne vjeruju opravdanjima vrha vladajuće stranke kako oni za afere za koje se tereti bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca nisu znali. Gotovo 80 posto smatra ih kako su članovi Vlade sigurno znali za Podravku, za Inu...

Ne vjeruju ni HDZ-ovci

Tek jedan posto siguran je da Polančecovi kolege nisu znali o onome što je je radio. Ne vjeruju vladajućoj stranci niti njihovi birači - 61 posto birača HDZ-a uvjereno je da su svi sve znali. Osim toga pet puta više građana vjeruju onome što je Polančec svjedočio pred Povjerenstvom za Inu nego Šuker.

Utjeha vladajućima bi možda mogao biti podatak da nešto više građani vjeruju Jadranki Kosor. Iako je godinama bila u vrhu stranke manje od 50 posto njih smatra kako je znala za afere, ali da na odluke koje su se donosile nije imala nikakav utjecaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 23:22